Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебсайт

Помня дъждовния ден, в който пералнята ми се счупи. Големият ми син тогава беше на около месец и ползваше многократни пелени (такива, които се перат!). Изведнъж осъзнах, че животът ми почти зависи от това пералнята да работи безотказно! Трябваше да се намери бързо решение. Отскоро бяхме в квартала и не познавахме никой, който да ни препоръча техник. Седнах на компютъра и потърсих в Интернет, разбира се. Даже май не се бях замислила дали познавам някой, който евентуално да познава някой, който нали…

Та, открих сайта на един монтьор, звъннах му, уговорихме час и проблемът ми беше решен само с едно обаждане и минимална загуба на време. Изпрахме пелените. Бебето чисто, майка му доволна.

Не разказвам тази история напразно.

С голям бюджет всеки може! Не казвам, че е лесно да изградиш добър образ онлайн, когато си голям бизнес. Напротив, към големите изискванията са големи и задачата никак не е лека. Само че, когато разполагаш с голям екип, много партньори и други разнообразни ресурси, нещата все тръгват отнякъде, колелото се завърта и шансовете за успех се увеличават.

Какво обаче да прави малкия бизнес? Да присъства ли в Интернет? Как?

Наскоро на office@proper.media получихме запитване, което завършваше с думите: „Моля, предложете нещо за малък, даже миниатюрен бизнес.“

Наясно съм, че малка квартална сладкарничка не може да отдели голям бюджет, с който да си осигури професионално присъствие в Интернет. Лошите новини обаче свършват точно тук! Интернет съвсем не е луксозна дестинация и ако изчетете до край тази поредица от статии (че дори само настоящата публикация) ще се убедите в това! Ще Ви предложа няколко достъпни (евтини и безплатни) неща, които може да направите, за да си осигурите добро онлайн присъствие ако сте малък бизнес. Ще Ви дам няколко съвета за това как да имате свой уебсайт, Фейсбук страница и как да си осигурите присъствие на други онлайн места, където са Вашите клиенти – все безплатни или много достъпни неща.

Независимо дали сте самоосигуряващ се автомонтьор, малка бакалия, маникюрист или детегледачка на свободна практика, хората ще Ви намират по-лесно ако имате поне някакво онлайн присъствие. Това ще увеличи печалбата Ви и нищо чудно след известно време да можете да си позволите по-голяма инвестиция, оттам още повече растеж и после още и още… 🙂

Уебсайт

Има изключения вероятно, но бих казала, че е много много желателно да имате свой уебсайт. Вече има платформи, които позволяват сами да го създадете. Необходимо е да сте що-годе компютърно грамотни и ще се ориентирате. WordPress е такава платформа, препоръчвам я най-вече защото е популярна в България - има много специалисти и източници на информация, които могат да Ви помогнат в процеса на създаване на сайт. Ето и някои други подобни платформи: Google sites, Weebly, Web.com, WIX.  Там съвсем безплатно можете да създадете свой сайт. Като оставим настрана технологичните изисквания, най-важното за Вашия сайт е там да има 2 неща, които са абсолютно задължителни:

1. Добре написано (грамотно и разбираемо) описание на Вашия бизнес – с какво се занимавате, какво произвеждате/продавате/предлагате.
2. Контакти за връзка – адрес, телефон, имейл (не забравяйте да си проверявате имейла ежедневно!)

В допълнение, може да представите екипа си или себе си, ако сте еднолично шоу :), да разкажете историята на Вашия бизнес (убедена съм, че има какво да споделите!), да предоставите ценоразпис на услугите или продуктите си и други.

пример за базов уебсайт на търговец на  автомотори

пример за базов уебсайт на търговец на автомотори

Ако съвсем не Ви е в компетенциите да ровите в Интернет и да се справяте с технологиите като цяло, бихте могли да поискате професионална помощ. Не обещавам, но Ви казвам така ориентировъчно, че за 200 лева е възможно да Ви направим съвсем обикновен сайт, който да свърши работата, за която си говорим. 200 лева не са много. Разделете го на 12 и се получава по-малко от 17 лева на месец за една година, а сайтът ще Ви послужи и за по-дълго!

Следващия път ще Ви дам ценни насоки за това как да извлечете максималното от Google: какво да правите и какво да не правите, как да направите някои неща, които са задължителни и какво ще ви коства това (между нищо или малко, както обещах по-горе)!

Ако междувременно имате спешни онлайн проблеми за решаване и въпроси за отговаряне, обадете се, пишете, питайте, ще отговорим: 024112656, office@proper.media

Не пропускайте следващите съвети от екипа на Proper media:

Харесайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ProperMediaBG

1 Comment. Leave new

Proper media – Николай Карабойчев: Когато си свършиш добре работата, успехът онлайн е гарантиран
21.05.2015 13:43

[…] Виж още: Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебс… […]

Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Inline

Харесайте facebook страницата ни

Inline

Харесайте facebook страницата ни