Няколко полезни настройки за Фейсбук, които не познавате

Мислите си, че познавате Фейсбук, но се пригответе да Ви изненадаме. Мрежата се развива непрекъснато от момента, в който е създадена, с цел да отговори на променящите се нужди на нас, потребителите. В цялото поле от възможности, допускаме, че има някои подробности, които може да са Ви убягнали. Все пак ние за това сме тук – да следим новостите, да не забравяме старите хубости и да Ви помагаме да се ориентирате 🙂

В следващите редове ще Ви покажем няколко хитринки, които може да приложите в личния си профил, за да го направите „по-ваш“ си – такъв, какъвто Ви е комфортно да бъде – по-отворен, по-затворен, по-личен или съвсем социален.

1. Съобщения – папка „Други“

Някои от Вас може и да са обръщали внимание на тази опция, но повечето хора, с които споделихме не знаеха преди, че съобщенията им се групират на две места. В папката „Други“ ще откриете онези съобщения, които са изпратени директно от страниците на различни брандове, от непознати за Вас хора или съобщения, които Фейсбук счита за спам. След като Фейсбук промени алгоритмите си и изпращането на директни съобщения от брандове вече не е възможно, социалната мрежа насочи поглед към елиминирането на послания, изпратени от непознати за Вас хора.

За да отворите папка „Други“ е необходимо първо да кликнете върху съобщенията си. Там, до „Входящи“, са разположени и „Други“ (както е показано по-долу).

Не се учудвайте, ако в тази папка откриете и съобщения от свои приятели отпреди година например 😉

2. Как да скриете някои неща от профила си?

Настройките за поверителност, които са включени във Фейсбук приложенията са с много и сериозни възможности. Можете да ограничите за споделяне промените в статуса Ви и снимки за показване за точно определени Ваши приятели, както и да ги направите обществено-достъпни. Имате възможност да настроите кой да вижда съдържанието Ви като създадете дадени групи или дори като изключите някои по време на обновяване на статуса Ви,

Кликнете на стрелката горе най-вдясно и изберете „Настройки“. Ще се отвори прозорец:

След това изберете „Поверителност“ и ще видите възможност за избиране на различни опции:

за-статията4

В полето „Дневник и отбелязвания“ можете да управлявате видимите в дневника Ви постове, отбелязванията на чужди снимки, а можете дори да зададете кой да публикува в дневника Ви или изцяло да забраните това.

за-статията5

3. Получените покани за приятелство, на които не сте обърнали внимание

Със сигурност на всеки се е случвало да пропусне да отговори на покана за приятелство (умишлено или не). Как да намерите чакащите покани? Кликнете върху иконата за приятелство горе вдясно и натиснете „Преглед на всички“ (View All). Оттам може да изберете да приемете поканата или да я отхвърлите.

Мислите си, че познавате Фейсбук, но се пригответе да Ви изненадаме. Мрежата се развива непрекъснато от момента, в който е създадена, с цел да отговори на променящите се нужди на нас, потребителите.

4. Опция „Най-популярни истории“ или „Най-скорошни“

Броят на приятелите Ви се множи, а това умножава и публикациите в потока от информация. Това прави следенето и обновяването на статуси задача с повишена трудност! Ето защо Фейсбук ни улеснява като решава да покаже само тези, които са най-релевантни на Вашето взаимодействие с другите. За да промените това и да виждате новостите по реда на тяхното публикуване, кликнете в полето „Новини“ вляво и ще видите, че може да зададете какво да се появява.

Най-интересни са онези, които Фейсбук подбира на база Вашите предпочитания, а най-нови са публикациите от всички, подредени по ред на споделяне, като най-горе са последните.

Мислите си, че познавате Фейсбук, но се пригответе да Ви изненадаме. Мрежата се развива непрекъснато от момента, в който е създадена, с цел да отговори на променящите се нужди на нас, потребителите.

 

Последната промяна на Фейсбук е свързана именно с настройки на новините Ви. Вече ще можете да селектирате страници и новини от приятели, които да виждате първи. Също така Фейсбук ще предложи подбор и следване на нови страници, които ще Ви помогнат да се свържете по-лесно с бизнеси, които Ви интересуват.

za-fb-users-article1-png

 

5. Услуги, които използват Вашите данни от Фейсбук

Мислите си, че познавате Фейсбук, но се пригответе да Ви изненадаме. Мрежата се развива непрекъснато от момента, в който е създадена, с цел да отговори на променящите се нужди на нас, потребителите.

Почти навсякъде е възможно да се впишете чрез своя Фейсбук профил. Така приложенията, които ползвате, получават данните Ви директно от социалната мрежа, без да се налага да въвеждате всичко на ръка. Поради съображения за сигурност и поверителност, е хубаво да следите каква точно информация сте дали и на кого. За да видите приложения и програми, които са свързани с акаунта Ви, е необходимо да натиснете „Настройки“ -> „Приложения“. Там ще се появи пълният списък с приложенията и имате възможност да го изтриете или да го направите автоматично невидими за другите.

6Emoji за чат

Фейсбук Ви дава достъп до някои емотикони, но за други са нужни клавишни комбинации. Може да откриете пълен списък с такива комбинации ТУК.

kakvo-ne-znaete-za-facebook

 

Сега е Ваш ред! Беше ли Ви полезно? Очакваме Вашите коментари и сме готови да издирим още полезни и малко познати опции във Фейсбук, с които да Ви дадем повече власт да управлявате своето присъствие в мрежата 😉 Ако има нещо конкретно, което Ви вълнува, пишете ни!

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *