Стратегия за социалните мрежи изградена в 6 прости стъпки.

Стратегия за социалните мрежи

Както знаем социалните мрежи са изключително силен инструмент, който използван правилно може да повиши разпознаваемостта и популярността на бранда/марката, да увеличи лоялната клиентска база и да покаже, че винаги сме на линия за клиентите.

Въпреки това, за да има  последователно и успешно присъствие онлайн, първо трябва да има силна стратегия за социалните мрежи. В противен случай организациите могат пропуснат огромни възможности и конкуренцията вероятно ще се възползва максимално.

Какво трябва да знаят мениджърите по маркетинг и техните екипи, когато съставят силен план за своята дигитална дейност? Добро място е да започнете с тези шест прости стъпки.

1. Оценка на съдържанието на конкурентите

В началото на всеки голям маркетингов проект, когато става въпрос за планиране, изследванията са ключови. Чудесно начало е да започнете е като анализирате наличното вече съдържание.

Според това какъв вид съдържание се споделя, ангажираната аудитория и тонът на публикациите са различни за отделните марки, но дори и само погледа върху споделеното може да Ви даде общ поглед върху това което работи и това което остава незабелязано.

Ако задълбаем малко повече има няколко инструмента, които могат да предоставят интегриран анализ на конкурентите. Важно е обаче агенциите или маркетинг мениджърите да извадят свои собствени изводи, за да разберат какво работи най-добре за бизнеса на фокус и как трябва да  актуализират стратегията си занапред, за да останат актуални.

2. Къде е най-активна публика?

Изборът на правилните канали за ангажиране на основната аудитория на организацията ще помогне на бранда да се наложи там. Компания трябва да положи по-голяма част от усилията си за стимулиране на повече ангажираност, трафик и продажби. Използването на Google Analytics може да подпомогне това проучване, разкривайки демографски данни, покупки и поведение – което дава възможност съдържанието за социалните мрежи да бъде пригодено според нуждите на клиента.

Освен това всяка онлайн платформа разполага със собствена платформа за вътрешен анализ за добиване на по-ясна представа представа – дали посетителите се интересуват повече от видео и визуално съдържание? Или от дълги текстове за четене и статистика? Проверката на аудиторията може да помогне да се определи стратегия според марката.

Заслужава да се отбележи също, че маркетолозите не трябва да подценяват силата на който и да е канал, ако той води по-голяма ангажираност тяхната организация. Например Facebook може да има над два милиарда потребители, но това не означава непременно, че ще постигне добри резултати, ако желаната аудитория не е активна там.

3. Поставете цели и задачи

Маркетинговите отдели по целия свят се ръководят от измеримите резултати. Защо? Защото без тях няма да се добие реална представа за ROI, производителност на марката или активност на потребителите. Ето защо, още преди си пусне лаптопа за създаване на план, агенциите или маркетинг мениджърите трябва да гарантират, че целите и таргет групите са определени и отговарят на избраните от тях канали.

Някои организации разглеждат  резултатите , които са специфични, измерими, постижими, подходящи и обвързани времево(СИППО/SMART), за да определят точните бизнес цели. Това е важно за начертаването на карта на последващите стъпки и адекватното включване на екипите.

Например „Увеличаване на ангажираността в Instagram“ не е точно измеримо, докато „Увеличете ангажираността с 20% чрез видео съдържание в Instagram през следващите три месеца“ сигнализира стремеж към конкретна цел.

Прилагайки следейки СИППО/SMART целите, компаниите могат по-добре да оптимизират времето и ресурсите, както и да получат реални резултати вместо резултати за самочувствие в социалните мрежи, като броя на последователите и посещения на сайта.

4. Подбирайте съдържанието според канала

Независимо дали целта да информират, забавляват или привличат аудиторията, маркетинговите специалисти не трябва да предприемат подхода “всичко навсякъде” към каналите, по които работят. Много  мързеливо е да мислим, че едно съобщение работи във всички сайтове. Персонализираният подход дава възможност на клиентите да придобият реално усещане за това, което съдържанието се опитва да постигне – създаване на връзка между фирмата и потребителя.

Агенциите трябва да обмислят как ще изглежда публикацията, преди да натиснат изпращането. Например, може ли по-добре да се използва като Instagram история? Или е по-подходящ за по-дълъг четене само на текст в LinkedIn?

Осъзнаването на факта, че всеки канал е напълно различен и общуване фокусирано към типа публика помага на стратегията да се оформи и да създаде повече взаимодействие, както и защитници на марката.

5. Създайте полезни текстове и накарайте хората да споделят

С продължаване на темата картинката става все по-ясна и ключовите стратегии се използват ефективно, за да се изгради дигитално съдържание. Днес портфолиото от полезно съдържание трябва да бъде лесно достъпно както за организацията, така и за служителите

Не е тайна, че потребителите в социалните мрежи обикновено се доверяват на публикации от хора, които познават отколкото на дадена марка. Маркетинговият Ви екип използва ли това в стратегията си?

Поощрявайки служителите да споделят публикации на компанията в техните мрежи не само разширява целевата аудитория, но кара членовете на персонала да се чувстват ценени. Предоставянето на богато съдържание, което ангажира потребителите и насърчава работниците да споделят и взаимодействат, всичко това помага за изграждането на силна линия на комуникация.

6. Следете

И накрая, да пробиеш рекламния  „шум“ е истински подвиг. Клиентите често са свикнали да преглеждат всякакви типове съдържание със скоростта на светлината, така че трябва да има нещо много ценно, което да привлече вниманието им.

Това е мястото, където добрата оценката влиза в игра. Използването на инструменти за прогнозиране може да помогне на бизнеса да разбере коя аудитория е най-активна и кога публикациите трябва се ползват оптимално.

Данните са от основно значение за цялостното прилагане на силна стратегия за социални мрежи. Това не спира на етапа на изследване, всяко част от съдържанието трябва да се анализира подробно и това знание да бъде използвано, за да се оформи следващия пост. Това е непрекъснат процес за маркетолозите да тестват, тестват и тестват отново.

Подобно вникване може да помогне за по-голяма ангажираност към  кампанията, налагане на продукти и вълнуващи съобщения, следователно е важно да се гарантира, че съдържанието с висока приоритетност и се вижда от възможно най-много хора и се насърчава взаимодействието с публиката.

Чрез често преразглеждане на ефективността и оценка на това, което работи и кое не, както и като съберем интерактивно и гъвкаво портфолио с голямо съдържание, организациите имат най-добра възможност да процъфтяват с подходящата аудитория, в точното време, с убийствена стратегия за социалните мрежи.

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *