Съвети за малкия бизнес онлайн: част 2 – Реклама в Google

Наскоро започнахме серия публикации, които целят да помогнат на малкия бизнес да се ориентира в широкото поле от възможности в онлайн пространството. В Част 1 Миряна описва накратко ползите и Ви дава представа какво може да направите с минимален или нулев бюджет, за да имате уебсайт. Днес аз ще опитам да Ви запозная с Гугъл: какво има на разположение като услуги за бизнеса, които да Ви направят по-видими за крайния клиент безплатно или с нужда от минимален ресурс за реклама в Google.

Общото схващане е, че услугите на Google са предназначени само за големия бизнес. Всъщност, въпреки многото си скъпоструващи начини за реклама в Google и помощ на големите бизнеси, te предлагат и много безплатни и достъпни начини, които помагат и на най-малкия бизнес. Събрах няколко от тях, които намирам за изключително полезни и ефикасни средства и приложения, които променят правилата на играта дори за предприемачи от калибъра на Малката кибритопродавачка:

 1. Google Sites

  На първо място в личния ми списък с фаворити е Google sites. Тук можете съвсем безплатно да направите базов сайт за бизнеса си или за някой конкретен проект. Можете да избирате от предварително зададени темплейти (шаблони) на сайта. Имате възможност да променяте визията, за да пасне на Вашата представа и да се впише в цялостния образ на фирмата. Платформата може да се ползва и за създаването на вътрешнофирмен сайт. (Прочетете още: Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебсайт)

 2. Google Analytics

  На второ място поставям най-добрия според мен начин да разберете навиците на Вашите клиенти. С този инструмент можете да измервате всеки аспект на сайта си. Можете да проследите от къде и по какъв начин клиентите се озовават на сайта Ви и от какви устройства (настолен компютър, таблет или телефон). Google Analytics също Ви показва кои са добре работещите части от сайта. Безплатен е за всички сайтове, които имат под 5 милиона преглеждания на месец, а ако имате повече, вероятно няма да Ви е голям проблем да си позволите таксата. С него можете лесно и да анализирате резултатите от реклама в Google.

 3. Google Webmaster Tools

  Това е инструмент, който Ви дава видимост върху това как се позиционирате и колко сте видими в Google търсачката. Можете да научите повече за проблемите, които среща Google при индексирането на сайта Ви. Също като Google Analytics, дава възможност да проследите връзките, които водят трафик до сайта Ви, както и всички линкове в мрежата до него. Просто добавете и потвърдете сайта си и можете да започнете да получавате информация веднага!

 4. Places for Business

  Това е най-полезната опция за бизнеси с физически локации, които работят с крайни клиент и искат да са видими онлайн. Първо трябва да се уверите, че адресът Ви може да се открие чрез Google Maps. След това можете да добавите подходящата информация, снимки и контакти за улеснение на Вашите клиенти и да потвърдите локацията си. За да сте възможно най-лесно откриваеми е добре да се посъветвате с професионалист. За да не Ви оставям да си задавате въпроси без отговор, ще Ви споделя конкретно, че за 179 лева може да получите професионално изработена локализация от Proper media. Това е еднократна инвестиция, която ще работи за Вас дълго време като довежда голям брой клиенти на място във Вашия магазин, ресторант или работилница.

 5. Blogger

  Това е нещо много полезно, от което можете да се възползвате. С тази платформа Google Ви дава възможност да създадете съвсем безплатно блог със собствени публикации, снимки, видео и други. Тук можете да избирате от предварително изработени дизайни за улеснение, а и можете и да хоствате блога си безплатно в Ако нямате копирайтър на разположение, които да списва съдържание, можете да наемете професионалист, който ще Ви помогне да създадете статии свързани с бранша Ви, които привличат вниманието на бъдещите Ви клиенти и Ви отличават от конкуренцията.

  Услугата Places for business в действие за любим наш клиент

  Услугата Places for business в действие за любим наш клиент

Ако съвсем не Ви е в компетенциите да ровите из услугите на Google и да се справяте с Инернет като цяло, бихте могли да потърсите професионална помощ. В офиса на Proper media обичаме Гугъл и владеем до съвършенство всичко, което гигантът предлага на разположение за бизнеса онлайн. На разположение са също Миряна и Теди, които пишат статии на разнообразни теми с лекота и винаги изненадваща задълбоченост.

В следващата публикация от серията „Съвети за малкия бизнес онлайн“ очаквайте да научите повече за възможностите, които предлага Facebook: какво е желателно да прави бизнеса в социалната мрежа, как да достигне до правилните хора и как да общува с тях, за да печели! И най-вече какво ще ви коства това (нищо или малко, както гарантираме в тази поредица)!

Още по темата: Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебсайт

Ако междувременно имате спешни онлайн проблеми за решаване и въпроси за отговаряне, обадете се, пишете, питайте, ще отговорим: 024112656, office@proper.media

Не пропускайте следващите съвети от екипа на Proper media:

Харесайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ProperMediaBG

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *