12 “задачи”, които ще ни помогнат да си починем пълноценно и ще изпълнят праничните дни със смисъл

Започваме да мислим за празниците и в офиса се очертаха 2 типа хора:

 • лагерът на Теди включва всички, които не харесват много празниците, защото ги обзема чувство за загубено време и безтегловност;
 • лагерът на Мирянка – онези, които знаят, че по време на празниците ще се счупят от тичане да обслужват на домочадието, пътуване до роднини и т.н., а после ще имат нужда да си починат от почивката.

Не ни разбирайте погрешно. Обожаваме празниците! Но малко се опасяваме, че им възлагаме твърде големи надежди, които после ни остават разочаровани.

Тенденцията е да се отпускаме, а така пропускаме. Пропускаме да се насладим пълноценно на дните, които чакаме цяла година. Ето защо съставихме кратък списък с идеи, които ще ни помогнат да се възползваме максимално от почивката:

151210 12 ideas

От 21-ви декември до 3-т януари всеки ден ще пускаме по една от тези “задачи” във Фейсбук страницата на Proper.media. Възползвайте се от опцията See First (виж първо), за да не пропуснете никоя от тях.

 1. Планирайте физическа активност – всеки харесва различнен тип раздвижване, но поне в 3 от всички почивни дни трябва да планирате малко време за спорт. Може да съчетаете с виждане със стар приятел – във фитнеса, на тенис, или пък с цяла тайфа приятели на баскет или на разходка.
 2. Прочетете книга – някоя, за която отдавна не Ви остава време. Или пък препрочетете любимата си – така хем е гарантирано, че ще Ви хареса, хем не е нужна 100%-това концентрация по време на четене. Нашият екип си е набелязал няколко книги, които да прочете. За Теди това е “Как да печелим приятели и да влияем на другите” от Дейл Карнеги, Мирянка си е подготвила “Лидерът, който нямаше титла” на Робин Шарма, Николай – “Истинският Уорън Бъфет” от Джеймс О’Лъфлин, а Мария – “Сексът и комунизмът” от Милена Фучеджиева, а Мел и Галя следят блога ни и чакат предложения.
 3. Огрейте приятелите – на групи или по единично. Направете списък с всички приятели, които искате да видите по време на празниците. Обадете им се още сега, за да очакват празнично включване. Когато се изясни празничната програма, обадете им се пак, за да си проверите кога и къде може да се пресекат удобни моменти за виждане и ги уговорете още преди да настъпят празничните дни.
 4. Погрижете се за някой – напревете неочаквано и непоискано добро! Това повишава усещането ни, че сме полезни и ни кара да се чувстваме добре. Гледайте детето на приятелка за 2-3 часа, за да може тя да направи нещо за себе си, разходете нечие куче, почистете снега пред блока, купете храна или занесете нещо домашно на някой съсед – дори да няма нужда, просто от съседска любов.
 5. Отделете време за нищоправене – ако времето за лентяйстване е сложено в граници, имате пълното право и оправдание да му се насладите без угризения.  Освен това, отделянето на конкретно време за нищоправене, означава, че няма нужда да лентяйствате през останалото време 🙂
 6. Подредете някой шкаф/мазе/таван – това ще повиши усещането за полезно прекарване на времето и ще допринесе за повече комфорт у дома. С гаранция ще оцените тази малка инвестиция, когато празниците свършат. Внасянето на ред в хаоса има и позитивен ефект върху психическото ни състояние! Гаранция!
 7. Храната – много голяма тема. От една страна вече сме наясно, че ще се яде много. От друга страна пък ни се иска да се чувстваме добре. Нашият съвет е  да си разрешите да преядете на празничните трапези, но да си обещаете, че през останалото време няма да дояждате (освен ако не сте гладнен/а) и няма да ядете от скука. Пийте чай, когато ви се доприхапва нещо – готин, коледен, специален!
 8. Пълноценно време със семейството – онези, които най-много заслужават пълноценното ни време са нашите най-близки хора. Не забравяйте, че празниците са, за да се наслаждаваме на времето заедно, а не да се гневим едни на други, че планът не върви добре или списъкът за пазаруване не е изпълнен. Около суетнята покрай трапезите, около бързането с подаръците и уговорките за път, рискуваме да не ни остане време да седнем и да поговорим със семейството. Предизвикваме Ви, отделете време с всеки от най-близките Ви и поговорете за това как е минала годината за тях и за Вас.
 9. Направете си равносметка – писмено или само наум, или пък в разговор с някой близък – как измина годината, какви важни събития се случиха, докъде стигнахте в изпълнението на плановете и мечтите?
 10. Поставете си цели за следващата година: какво важно очаквате да се случи, какво искате Вие да направите, къде да отидете, с кого да се запознаете/видите?
 11. Изгледайте любим филм, или пък някой, за който отдавна не Ви остава време. Идете на кино или си организирайте домашна кино-вечер. Прегледайте предложенията по телевизията или пък изтеглете нещо на компютъра. Направете го обаче както си му е редът – с пуканки, чай или друга специална екстра. Направете го цялостно преживяване, а не просто висене пред екрана между другото.
 12. Подгответе се за първия работен ден – най-тежкият ден от празниците е последният. Направете го по-добър! Помислете за работата, но не за онази част от нея, която Ви напряга, а за хубавата. Ако обичате колегите си, пригответе им шоколад (все е останал някой незапочнат от подаръците)! Пригответе си някоя любима дреха за обличане или пък някоя нова, която дядо Коледа Ви е донесъл. Когато се чувстваме красиви, се чувстваме добре!

Сега е Ваш ред! Моля, помогнете да обогатим този списък с други идеи за приятно и пълноценно прекарване на празниците. Ще се радваме и ако споделите Вашите притеснения относно празничните дни. Нямаме против и да ни кажете, че сме ненормални и че никой няма нужда от предварителна подготовка, за да се наслади на почивните дни (: Коментирайте по-долу или се присъединете към дискусията  във Фейсбук страницата на Proper.media.

Весели и пълноценни празници!

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *