4 цели, които всеки бизнес трябва да преследва онлайн

След като направихме равносметка за изминалото време, починахме и изпълнихме 12-те съвета за ползотворна почивка, които дадохме и на Вас, сме готови да започнем новата година заредени и с много нови идеи.

По празниците се замисляме какво сме направили през изминалата година, но друг важен акцент са и целите, които си поставяме за настоящата. Освен в личен план, целите са неизменна част и от работата ни. За да се придържаме към това, но в дигитален аспект, ще Ви напомним 4 цели, който всеки бизнес трябва да има предвид за присъствието си онлайн. И по-важното – как да съчетаем бизнес целите си със социалните мрежи, за да измерим резултатите.

Освен в личен план, целите са неизменна част и от работата ни. За да се придържаме към това, но в дигитален аспект, ще Ви напомним 4 цели, който всеки бизнес трябва да има предвид за присъствието си онлайн.

Цел 1

Повишете вниманието към Вашия бранд

Ако искате това да привлечете вниманието към себе си, запомнете, че трябва да имате адекватно поведение спрямо своята аудитория. Ако тя Ви познава и е наясно какво и как вършите, това ще бъде във Ваша полза. Съответно – ще има по-голяма възможност за взаимодействие с Вас, независимо в кой канал се случва това. Когато потребителите Ви познават, вероятността да споделят Ваше съдържание или да Ви препоръчат в социалните мрежи е много по-голяма.

А как да измерите Вашето разпознаване онлайн? Интересен инструмент за това е платформата Klout. Ролята на Klout е да измери присъствието и влиянието в различни канали. В Klout всеки има ранг, а рангът е отражение на активностите, които извършвате в мрежите и на тяхната ефективност. Варира от 10 до 100 (само за информация – 100 има профилът на Джъстин Бийбър).

Klout може да бъде полезен в дълбочина и да Ви помогне да направите анализи и прогнози занапред. Ще Ви даде данни за:

  • Реален обсег (Reach) – колко души са Ви забелязали;
  • Разпространение – как Вие влияете на аудиторията си;
  • Влияние на мрежата Ви – колко влиятелна от своя страна е Вашата аудитория и как допринася за Вас.

За да измерите ефективността на своите ПР и брандинг усилия, записвайте всичко изброено в таблица, а когато дойде време за сравнения, това ще Ви помогне да разберете къде са слабите Ви страни и какво трябва да промените.

Запомнете!Освен в личен план, целите са неизменна част и от работата ни. За да се придържаме към това, но в дигитален аспект, ще Ви напомним 4 цели, който всеки бизнес трябва да има предвид за присъствието си онлайн.

Klout е просто външно оценяване на присъствието Ви в социалните мрежи, а не пряко измерване на Вашите бизнес успехи. Важно е да се отбележи това разграничаване, защото е възможен вариант, в който да изградите грешна преценка.

Цел 2

Трафик в уебсайта Ви

Искало ли Ви се е да имате повече посещения на сайта Ви? Със сигурност. Трафикът в сайта е от основно значение, особено ако се занимавате с онлайн търговия. Дори и да имате най-красивия и функционален сайт, той няма да Ви върши никаква работа, ако няма трафик (посещения). Разбира се, че това е важно, но има много други фактори, които може да допринесат за посещенията.

Освен като възможност за закупуване на нещо от Вас, трафикът в сайта Ви е важен, защото ще спомогне за ангажираност със съдържанието в блога Ви например или кликването върху бутоните Ви за социални мрежи. Също така увеличава възможностите за споделяне на Ваши публикации и препоръка.

Измерването на трафика, дошъл от социалните мрежи, може да се случи чрез Google Analytics.  За да анализирате посещенията, използвайте инструмента Google Analytics Social Reports.

Цел 3

Лоялни посетители на сайта Ви

След важността на трафика идва и тази на времето, в което хората се задържат на сайта Ви. Колкото повече време прекарват на сайта Ви, толкова по-голяма е вероятността да купят нещо от Вас. Ако аудиторията Ви посещава сайта Ви само веднъж, трябва да промените нещо в уеб стратегията си. Тя трябва да е насочена към това да ги превърнете в лоялни посетители.

Друг важен аспект е да разберете средно колко посещения са нужни на даден потребител, за да извърши той конверсия.

Конверсията може да бъде покупка, оставяне на имейл за абониране за новини от Вас или сваляне на електронна книга – в общи линии конверсията е действието, което Вие искате клиентът да извърши преди да напусне сайта.

Цел 4

Конверсии

Връзката между дейността в социалните мрежи и продажбите винаги ще вълнува собствениците на бизнес. За тази цел трябва да знаете източника на трафик, който допринася за всички онлайн бизнес цели. Тези цели следва да бъдат измервани в Google Analytics или в софтуера, който използвате.

За повечето най-важно е конвертирането от посетител на сайт в лийд (човек, който ще купи, ще се запише за бюлетина Ви, ще си свали Ваш електронен гайд или книга), който ще остави лична информация в някоя от уеб формите Ви. За бизнеси, развиващи по-голямата част от дейността си онлайн, тези цели са от огромно значение за организацията и са ключът към измерването на успеха.

Дори ако сте в самото начало на набиране на клиенти или потенциални клиенти онлайн, трябва да направите това измерване и то да е основен фокус.

Как да измерите конверсиите от социалните мрежи?

Регулярното използване на доклади от Google Analytics позволява да разберем конкретната полза от всяка социална мрежа. Разбира се, трябва да имате настроената цел в Google Analytics, за да получите конкретна информация.

Освен в личен план, целите са неизменна част и от работата ни. За да се придържаме към това, но в дигитален аспект, ще Ви напомним 4 цели, който всеки бизнес трябва да има предвид за присъствието си онлайн.

За обобщение

Измервайте целите си на месечна база, записвайте това в електронна таблица и наблюдавайте увеличаването или намаляването всеки месец. Всички измервания могат да бъдат направени с безплатен софтуер. Не се заблуждавайте обаче, че маркетингът в социалните мрежи е нещо напълно безплатно! Вашето време е ценно, особено ако сте в началото на развитието си или сте малък бизнес. Нефокусираните усилия,  изразходвани в социалните мрежи, може бързо да се превърнат в огромна загуба на време. Чрез измерването на усилията си в социалните мрежи, Вие гарантирате най-доброто използване на Вашето време и ресурси.

Надяваме се да сме Ви дали тема за размисъл. Определете целите си, а ако се затруднявате, ние сме насреща. Очаква ни хубава година и успехи! Така че, напред!

Можете да ни откриете на: Facebook, LinkedInoffice@proper.media.

Източници: www.socialmediaexaminer.com

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *