Екип не се прави между другото. Трябва да е приоритет

Вече осем години ръководя екипи. Винаги е било паралелно – в смисъла, че съм гонила собствени професионални резултати като част от екипа, докато ръководя самия екип. Но и никога не е било между другото – в смисъла, че винаги съм поставяла за приоритет сработването на екипа като цел.

Първият ми екип беше от 5 човека, като с течение на времето достигна 12, след това в Бизнес каталог съм се стремяла да поддържам броя на екипа около 10 човека. И двата екипа са изградени от мен, защото и на двете места нямах готов сработен екип, който да поема, а ми се пращаха нови хора и аз от тях трябваше да направя работеща общност от хора. Ето някои урока, които научих във времето. Може би са били много достъпни в някой учебник, но аз ги достигнах по трудния начин.

Опознайте човека и мечтите му.

Много важен елемент във всяка работа е мотивацията. Всеки човек се нуждае от мотивация и всеки се мотивира от различни неща. През годините успявам да мотивирам индивидуално всеки, а и общо всички като научавам повече неща за тях, опознавам личния им живот – трудностите и радостите, и скъсявам дистанцията бързо.  Опознайте интересите и мечтите на човек и винаги се стремете да им покажете,че благодарение на общата работа, мечтите на всички ни са една идея по-близо. Какво по-мотивиращо от приближаващата се мечта?

Дайте им сигурност.

Дори най-големия куражлия се нуждае от сигурност, а това е особено валидно за нестабилната социално-икономическа среда в наши дни на нашите географски ширини. Затова и винаги съм се стремяла да подсигуря базовото спокойствие на екипите си. Мотивиращо е да обвържете възнаграждението с постигнатите цели. Сигурността обаче изисква да гарантирате стабилен доход от една страна и от друга, да поддържате у всеки увереност в силата и способността на екипа да постигне поставената цел.

Извадете най-доброто от всеки.

Често поставям високи цели

Често поставям високи цели

Важно е да се стремите да забелязвате неразкрития потенциал. Виждала съм зрънца успех в търговци, които не са имали вяра в себе си. В този момент поставям висока цел, влагам всяко умение и усилие да му помогна да я достигне, но да усеща, че се е справил сам. После става лесно :)) Страхотно е да видиш как някой постига нещо, което му се е виждало непостижимо! След това вярата му в себе си нараства, става уверен и дава стимул и на колегите си. А когато по-опитните, дават стимул и помагат на по-новите за всичко, налице е добре работещ екип!

Оставете пространство за творчество.

И в търговската работа има място за творчество! Имам предвид това, че при нас всеки от търговците минава базово обучение и получава набор от конкретни техники, които са жизненоважни за работата му. Често изглежда, че тези насоки са всичко, от което има нужда, но не е така. Оттук насетне, всеки сам избира как да представи услугата на клиента си, според това какъв е човека отсреща, какво го вълнува, кое би му било от полза. Затова на търговците в екипите, които аз управлявам им, давам право да избират как да продават, да изграждат успешни модели и да разбират, че те са дело на личното им усещане на материята.

Бъдете готови да се извините ако сгрешите.

Едно от най-трудните умения в управлението на екипи за мен лично е да разпозная границата между градивната и деструктивната самоувереност на човека. Стремя се да давам свобода за изява на желаещите, да дам пространство за разгръщане на възможностите на всеки търговец, да му покажа, че е способен и да го оставя да цъфти. Случва се обаче той да литне в облаците и тогава трябва да го приземя отново. Но как да стане това без да го демотивирам? Границата е много тънка често пъти ми се е случвало да я прескачам и да наранявам хората. Винаги, винаги, винаги, когато осъзная, че греша, съм готова да поискам прошка.

екипът на Бизнес-каталог

Обичаме да излизаме заедно след работа

Подсигурете разнообразие и почивка.

Търговската работа често е скучна. Казвам го с най-добри чувства към професията, но и разбирането, че е наша отговорност да внасяме разнообразие в ежедневието си и това на екипа. Скуката убива! Убива ентусиазма, мотивацията, творчеството. Тиймбилдингите са задължителна част, не само, за да се сработва екипа. Екипните забавления дават възможност на екипа да надградят познанията си за човешката природа като цяло. А това е от ключова  важност в търговията, понеже все пак продаваме на хора. Забавляваме се по различни начини: от лежерно кафе при по-ранно свършване на работата в офиса, до излети в планината, ходене на театър заедно, на маникюр заедно, а мъжката част- на бокс, тенис на маса и много други. Наскоро открихме и удоволствието от това да помагаме заедно. Подкрепяме „Надежда за малките“!

Сега е ваш ред: силно се надявам да Ви е полезен моя опит и очаквам с притаен дъх да чуя Вашия опит!

 

Етикети: екип,

1 Comment. Leave new

stefka georgieva
09.06.2015 11:38

ЗДРАВЕЙТЕ,
ИНТЕРЕСУВАМЕ КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА УСЛУГИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ФЕЙСБУК СТАРНИЦИ?
БЛАГОДАРЯ!

Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *