Growth Hacking – термин, на който да обърнете внимание, част 2

Компании, които са използвали growth hacking за развитие.

Разказахме Ви накратко какво означава Growth Hacking, какво е различното от традиционния маркетинг и се надяваме да сме възбудили любопитството Ви за повече и повече информация по темата.

В това „издание” ще продължим започнатото и ще Ви посочим реални примери – компании, известни по цял свят, които са тръгнали от „0”. Сигурно се досещате накъде вървим… Да! Twitter, Facebook, LinkedIn, Quora, YouTube и Airbnb са „хакнали” растежа си, а и тепърва ще растат.

Twitter

gh-twitter

Историята на Twitter е определяна като един от най-добрите примери за growth hacking. Когато социалната мрежа стартира, популярността й нараства бързо. Регистрират се хиляди хора, които постоянно споделят със своите приятели чрез блогове и други социални мрежи.

Но  тази интензивност на използване на продукта не е постоянна. Изглежда, че все едно огромен брой потребители се регистрират, забавляват се известно време и след това никога повече не влизат в Twitter. Но вместо да насочи усилията си към връщане на хората, компанията решава да инвестира в развиване на самата платформа. Прилага подробно тестване на потребителския интерфейс, събира обратна връзка и накрая обновява цялата система, съобразена с нуждите на потребителите.

Twitter получават ценна информация като например, че ако някой е последвал 5-10 акаунта в първия ден от регистрацията си, той е потенциален дългосрочен потребител. Логично, след като сте избрали кого да следите, това означава, че имате интерес и бихте отделяли време на акаунта си. Хора, които се вписват, а след това не взаимодействат с никого обаче, не се връщат повече в мрежата. Затова Twitter полагат големи усилия да покажат на регистриралите се стойността на това да присъстват там. И ето че следва успех. Резултатите днес са налице.

Facebook

gh1

Facebook  е другият световен успех. Техният метод е малко по-различен. Не наемат експерти, а вместо това – куп умни хора, които допринасят с най-вече с различната си гледна точка. Компанията среща множество препятствия. Не е подготвена за такъв бърз успех и толкова много потребители. Достигането до 200 млн. потребители за 12 месеца е изглеждало нереалистично, но се е случило. А за това принос има точно growth hacking-ът.

Първият хак е предоставяне на бутони за споделяне, които водят към Фейсбук, в блогове и сайтове. Друг хак е наемане на доставчици на услуги в развиващите се страни. Този ход обърква много от бизнес експертите, но зад него се крие желанието на Фейсбук да се сдобие с имейл адреси.

Хак е и привличането на потребители с креативни кампании, които Фейсбук не разгласява напълно. Чрез изобретателни стратегии успяват да привлекат влиятелни хора, които да се регистрират и така значително увеличават пазарния си обхват.

Успехът на Фейсбук се дължи на богато въображение и находчивост. Така growth hacking стратегията им задвижва колелото.

 

LinkedIn

gh5

LinkedIn нараства от 2 млн. на 20 млн. потребители благодарение на growth hacking стратегията си. Позволяват на хората да създадат свой публичен профил, като гарантират, че при търсене в Google, профилите им ще се появяват органично. Т.е. всеки път, когато търсите човек, фирма, заглавие, един от първите открити резултати ще бъде профилът в LinkedIn. Преди съществуването на професионалната мрежа, въвеждането на собственото име е означавало търсене сред всякаква информация, докато се стигне до нещо конкретно, свързано с нас. Но LinkedIn променят това в полза на потребителите, разбира се и в своя.

Quora

gh4

Quora започва growth hacking стратегията си като пуска всякакви експерименти, които водят до бърз резултат. Това става възможно, защото разработчиците и създателите на платформата оставят growth hacking специалистите да се движат напред с пълна пара, след което съхраняват данните и правят незабавни промени в техническата инфраструктура. Способността за бърза реакция на докладите от експериментите за потребителския опит, дава възможност на Quora да прецизира платформата си и да оптимизира привличането на нови потребители. Едно от най-ценните неща, които правят, е да изследват най-активните хора и да изучат техните поведенчески модели.

YouTube

Случаят на YouTube е не по-малко интересен. YouTube сама по себе си като платформа е всъщност търсачка, втората по големина в света след Google. Започват като платформа за споделяне на видео и нарастват като бизнес гигант благодарение на growth hacking.

Когато посетим YouTube, за да гледаме видео, имаме възможност да вземем код, който да се вгради в публикация, без значение дали тя е в сайт, блог или социална мрежа.

Това е изключително полезно, защото улеснява потребителите да качват видеа, а след това и да ги споделят. Когато хората влизат в сайта, за да гледат определено видео и не желаят да го споделят, пред тях се открива списък с видеа, подобни на това, което харесват. Надеждата да публикуват тях остава. Тази тактика е част от ефекта „viral loop” (буквално „вирусен цикъл” ) – една от основите на growth hacking-a.

Airbnb

Airbnb е може би най-често даваната компания за пример, когато започнем да се запознаваме с growth hacking-a. Представлява сайт, който предоставя възможност за търсене и предлагане на ваканционни места – дом под наем за определен период, стая за престой и т.н. Започва като споделяне на квартири между връстници и се издига до милиарден бизнес. Първоначално използват мощна имейл кампания, която дава тласък на growth hacking-а.

Брилянтният ход на Airbnb включва използването на сайта Craiglist. Допитват се до хората, които имат обяви там и ги молят да поставят реклами за имотите им в Airbnb. Колко семпло 🙂 Чрез този ход печелят хиляди потребители, а веднага се произвежда и вирусен ефект. Силата на използването на вече съществуваща мрежа не трябва да се подценява, макар и това да е вид конкуриране.

Най-важното в growth hacking-a е мултипликацията на потребители от самото начало, особено за по-малки стартиращи компании, които не разполагат с огромен капитал. Защо да се влагат много финансови средства, когато креативността на growth hacker-ите може да доведе компанията до успех? Дали рецептата е липса на страх от провал? Оставяме Ви с този въпрос за размисъл и Ви пожелаваме да опитвате и опитвате, като не забравяте да се забавлявате.

Ние пък ще се радваме да помогнем на Вас и да прилагаме креативност заедно с Вас.

Знаете къде да ни намерите: ФейсбукLinkedInoffice@proper.media.

 

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *