Guerrilla не е горила. А тогава какво е Guerrilla?

Ако поне веднъж сте минавали през Цариградско шосе в столицата, то няма как да не сте забелязали огромната бутилка на Kamenitza (вече новият кен на бранда), която извисява връх и буди любопитство. Е, вече толкова сме свикнали с нея, че не й обръщаме внимание. Аз самата като едно несофийско чедо се учудих, когато за първи път я видях. Стори ми се готина. Но нямах представа, че тази бутилка е част от една точно определена маркетингова стратегия и се използва от много време насам. По-късно, като осъзнато вече човече, което обръща внимание на комуникационните методи, разбрах, че този по-специален маркетинг, се нарича “Guerrilla Marketing”. Дори да не сме си давали сметка, всички сме виждали Guerrilla кампании, вече се срещат в какви ли не разнообразни форми, човъркат ни, карат ни да се усмихваме, да се замисляме.

Guerrilla Marketing е познат като нетрадиционен начин за промотиране и представяне на продукти и услуги.

Добрата новина за нас, хората, които по един или друг начин продаваме (продукти, услуги, идеи) е, че с огромна доза креативност и нисък бюджет, могат да бъдат сътворени чудеса. Но преди да Ви дадем примери, в тази част ще Ви разкажем малко повече за историята на guerrilla маркетинга.

Guerrilla Marketing е познат като нетрадиционен начин за промотиране и представяне на продукти и услуги. Вълнува, откроява се и може да направи и най-обикновения продукт в сензация.

Guerrilla маркетингът се споменава за първи път в книгата на Jay Conrad Levinson от 1984 г. – „Guerrilla Marketing”. Терминът е вдъхновен от т.нар. “guerrilla warfare”, или „партизанска война”, което представлява изненадващи военни тактики. Много от тези тактики включват засади, саботажи, хайки и други елементи на изненади. Точно тази нетрадиционност и партизанство съдържа и guerrilla маркетингът. Основна негова цел е създаване на неповторимо преживяване за потребителите и възможност да бъдат активно въвлечени в рекламната кампания.

Заради своята ниска бюджетна стойност guerrilla маркетингът първоначално се превръща в много подходящ за малкия бизнес. Днес вече е предпочитан от много от „големите играчи” по цял свят.

Guerrilla marketing from Jay Conrad Levinson

В книгата си “Guеrrilla Marketing” Jay Conrad Levinson предлага различни подходи към разчупване на традиционната реклама. По това време всички комуникационни канали като радио, телевизия, постери са в разцвета си, но потребителите стават все по-отегчени. Тогава Levinson предлага рекламата да бъде шокираща, възмутителна, но умна. Малките бизнеси започват да променят начина си на мислене и да прилагат нови маркетингови подходи. Така концепцията за guerrilla маркетинг започва да се развива естествено и нейната популярност се увеличава. Много от меркетолозите обаче твърдят, че когато guerrilla се използва от големи бизнеси, това реално не е guerrilla, защото имат много по-големи бюджети и техните брандове обикновено вече са наложени на пазара.

И какво от това? За успешни guerrilla кампании е нужен силен криейтив, щури хрумки и въображение, без значение дали сте от малките или големите.

В следващата част за guerrilla маркетинг ще Ви покажем родни идеи, които са пожънали успех и са провокирали потребителите.

А междувременно, ако се нуждаете от идеи за онлайн присъствието си и други social закачки, ние от Proper media Ви очакваме на:  024112656, office@proper.media.

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/ProperMediaBG  и LinkedInhttps://www.linkedin.com/company/proper-media-ltd-?trk=biz-companies-cym

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *