Хаштагът в Instagram – как да го използваме, за да увеличим популярността на бизнеса си?

Та даа! Май влязохме в серия. След като представихме предимствата на Instagram в полза на малкия бизнес, след като Ви разказахме за митовете, свързани с тази социална мрежа, дойде ред и на негово Величество хаштагът (или друго яче казано – символът #). Използването на хаштаговете в Instagram ще Ви направи по-лесно  откриваеми от потребителите и съответно ще Ви се отблагодари с по-голяма популярност.

Как работи #хаштагът и какво позволява?

Използването на хаштаговете в Instagram ще Ви направи по-лесно откриваеми от потребителите и съответно ще Ви се отблагодари с по-голяма популярност.

Употребата на хаштаг идва от Twitter, като след това завладява и останалите социални мрежи, защото с неговото въвеждане можем да следим теми, които ни интересуват и да търсим съдържание.

В Instagram хаштагът има много голям потенциал, защото компаниите осъзнават, че успехът им до голяма степен се дължи на адекватното използване на хаштаг и създаването на собствен такъв.

Всяко изображение или видео, което публикуваме в Instagram, може да бъде съпътствано от кратък текст и/или от комбинация от хаштагове. Ролята на хаштага е да организира и категоризира визуалното съдържание, което оптимизира и води до нас.

Например ние от Proper.media използваме хаштаг #socialmedia, #marketing, в зависимост от това в коя категория съдържание бихме искали да ни откривате. Ако бизнесът Ви е свързан с туристически услуги, може да използвате #travel #ИметоНаДестинацията #sunset (#залез) или друга дума, която описва съдържанието на снимките, които споделяте.

Чрез използването на тези хаштагове публикуваното ще се появява на всички потребители, които разглеждат снимки от дадената дестинация, макар и все още да не са последвали фирмата Ви.

Ако пък добавите допълнителни хаштагове, ще увеличите и възможността снимките Ви да достигнат до по-широк кръг от хора.

Но това не е всичко!

Хаштагът в Instagram не се загубва. Остава в платформата и когато някой сподели снимката си във Фейсбук например, хаштагът се публикува заедно с нея там. Това означава, че съдържанието Ви има по-голям шанс да бъде открито от други фенове, които може и да не виждат изображението или които търсят чрез Facebook Search Graph. Това е полезно за бизнесите, които са създали профил в Instagram наскоро и имат малък брой последователи. Така хаштагът позволява достигане до нови хора.

Добри #хаштаг практики

Редовните потребители на Instagram виждат хаштага като основен инструмент за общуване и подобряване на опита си в мрежата. Маркетинг специалистите (като нас) пък виждат хаштага като начин за създаване на общност, увеличаване вниманието към бранда и разширяване на бизнес обсега.

Допускани грешки

Когато сме нови в Instagram обикновено правим някои грешчици, които разбира се не са фатални, но са съществени. Едната от тях е използването на прекалено много хаштагове. Така рискувате да изместите фокуса от основната Ви дейност. Друга грешка са неподходящите хаштагове, неотговарящи на това, с което се занимавате.

Публикуването на снимка или видео винаги трябва да съдържа и текст. Имате свободата да използвате 30 хаштага, но това не е нужно – препоръчителен брой са 11 хаштага.  Тази препоръка идва от проучване, направено сред потребители, които имат 1000 и повече последователи.

bufferapp.com

bufferapp.com

Освен това съдържание, изобилстващо от хаштагове, може да бъде счетено за отчаян маркетинг похват, който няма да генерира ползи.

Знаем, че използването на популярните хаштагове се оказва изкушение за достигане на нови последователи. Така например един от най-използваните е #love – бил е приложен за повече от 184 млн. снимки. Но си представете, ако сте счетоводител и използвате #love?! Със сигурност няма да достигнете до точните за Вас хора, нали?

За бизнеса Ви може да са важни някои от най-използваните хаштагове като #food и #fashion, затова трябва да ги включвате в публикациите си. И въпреки това потребителите биха игнорирали онези, които прекаляват и по-скоро създават спам. #ИмайтеГоПредвид

Няколко известни примера за успешна употреба на хаштаг

Големите брандове и компании, които са постигнали успехи в Instagram, използват популярните хаштагове пестеливо. Никога не употребяват такива, които са нерелевантни за съдържанието им. По-интересно дори – те сами създават нови хаштагове и тенденции, така че всичко това да им донесе ползи.

Добър пример за това е Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г., когато Nike публикуват множество вдъхновяващи снимки на деца, които играят в неблагоприятни бразилски квартали. Единственият хаштаг, който използват е #justdoit.  Това показва ясно, че Nike искат да наложат собствения си хаштаг и не рискуват с използване на допълнителни маркери. Ако решите да търсите вдъхновяващи спортни снимки, опитайте техния хаштаг.

nike-hashtag

Друг пример е гигантът за органик храни и гурме Whole Foods Market, който използва един или два хаштага за снимките си, за да опише ястие или място. Например ” Закуска за шаппиони! Овесена каша, гарнирана с #chia семена, годжи плодове, киви, боровинки, пчелен прашец…” Използването на съставката чиа като хаштаг поставя съдържанието на Whole Foods Market точно пред очите на тяхната целева група.

Starbucks пък вярват в използването на 3 до 5 хаштага, за да достигнат до последователите си. Също така често прилагат и хаштаг #glutenfree, за да се възползват и от не всичко, свързано с кафе.

Какво да запомните?

Хаштагът в Instagram е основен инструмент, който ни позволява да категоризираме и организираме своите снимки и видеа. Ако не го използваме, това означава, че практически съдържанието, което споделяме е лично, защото няма да бъде видяно от другите, които търсят ключови думи и фрази.

Маркетинг специалистите трябва да се възползват от хаштаговете като сила, но трябва да внимават в прекомерната употреба.

 

Ако имате въпроси или смятате, че има нещо друго, което Ви интересува за Instagram, не се колебайте да ни питате. Отворени сме за диалог и сме винаги онлайн.

Ето ни тук: Facebook, LinkedInoffice@proper.media.

Източник: http://www.socialmediaexaminer.com/

Етикети: instagram, хаштаг,

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *