Guerrilla не е горила. А тогава какво е Guerrilla? Примери от България.

Няколко guerrilla примера от България

Преди известно време Ви запознахме с характера на горилата, прощавайте – герилата, и то онази го/ерила, която се използва в маркетинга. Ако трябва да Ви припомним с няколко думи – чарът на този вид маркетинг се крие в това, че не изисква голям бюджет, винаги е изненадващ и запомнящ се.

В световен мащаб има много и различни примери за guerrilla кампании от представяне на храни до обществено-значими каузи. Заровена в дигиталното пространство, открих толкова интересни модели, че дълго време не можех да реша откъде да започна.

В крайна сметка предизвикателно изглеждаше да подбера примери от България, защото от чужбина всеки може. Няколко блогъри се занимават с това да търсят и популяризират българската guerrilla, за което съм им изключително благодарна. Сред най-известните кампании в интернет попадат тези на IKEA, Kamenitza,  Инвестбанк, които със сигурност сте забелязвали и офлайн.

Предизвикателно изглеждаше да подбера герила примери от България, защото от чужбина всеки може.

Тези, които не съм виждала и на които искрено се изкефих, ще покажа и на Вас.

1. Проектът „Морски слънчогледи”

Как може да е един слънчоглед морски, че и да се отнася до чадъри на плажа, които са снабдени със зарядни устройства. Може, може 🙂 Проектът е дело на „Кашалот”, които преобразяват седем чадъра на варненския плаж, като ги превръщат в соларни зарядни станции. Всички плажуващи могат да се възползват от безплатно зареждане на мобилното устройство със слънчева енергия. Кампанията не само че е guerrilla, а и е природосъобразна. #Дърабъраподчадъра цели да провокира гражданите на Варна и да ги накара да се завръщат в града си.

Повече за проекта може да видите ТУК.

Guerrilla примери от България

2. „Паркинг само за MINI” на Моста на влюбените

Ако бях видяла това на живо, сигурно щях да се изплаша в първия момент. Не защото намирам нещо странно в MINI Cooper като автомобил, а защото един такъв е бил закачен на самия мост на влюбените. Влюбени в MINI Cooper, а? Най-вероятно това е допълнение към посланието, а и какво по-забавно да стоите в задръстване, а над главата Ви да виси сладка червена кола. Кампанията се казва „Паркинг само за MINI” и е вторият етап от комуникационната кампания MINI COUNTRYMAN. Тя има за цел да популяризира четвъртия модел от семейството на MINI.

Guerrilla примери от България

 

3. Кампания на верига магазини за козметика “Lilly” „Месецът на абитуриентите”

Красотата и нейното поддържане са от огромно значение за дамите, особено когато им предстои абитуриентски бал. Това използват и от “Lilly”, за да привлекат внимание към себе си и да напомням на младите дами, че могат да им бъдат верен съюзник в подготовката за дългоочаквания бал. Огромната спирала за очи е била позиционирана пред метро станция „Васил Левски”, където със сигурност човекопотокът е постоянен и многоброен.

Предизвикателно изглеждаше да подбера герила примери от България, защото от чужбина всеки може.

 

Надяваме се с тези примери да сме Ви провокирали и да сме Ви накарали да обръщате внимание на градската среда и на guerrilla маркетинга. Току виж и на Вас Ви хрумнала брилянтна идея, която да представи бизнеса Ви по различен и нетрадиционен начин.

 

 

Разбира се, не забравяйте и дигиталното си присъствие. Както се казва – ако не сме го показали във Фейсбук, все едно не се е случило. Съгласни? В тази част съюзници можем да Ви бъдем ние от Proper media.

Къде да ни откриете?

Фейсбук, LinkedIn, както и на office@proper.media. Очакваме Ви!

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *