Маркетинг ли е всичко, което правим в социалните мрежи?

Редовно в офиса получаваме запитвания „Искам реклама във Фейсбук, каква оферта ще ми дадете за поддържане на фен страницата ми?” Зададеният въпрос е напълно нормален, но в него се съдържат два компонента, които са различни. Рекламата във Фейсбук като всяка друга реклама има конкретно дефинирани цел и бюджет. Поддържането на Фейсбук страница е дългосрочен процес, който спомага за изграждането на общност около нашия бизнес.

Днес ще разгледаме две дейности, които често се възприемат като една, вероятно поради факта, че социалните мрежи са сравнително нов канал за комуникация с потребителите.

Между Маркетинга в социалните мрежи (от англ. ез. Social Media Marketing) и Управлението на общността (от англ. ез. Community Management) има съществена разлика, но те лесно се бъркат, защото до някаква степен се припокриват. За повечето хора  маркетингът в социалните мрежи е непостоянен и труден за дефиниране процес, използван като основен инструмент за промотиране на даден бизнес, или да имаме фен страница във Facebook се счита за маркетинг в социалните мрежи.

Управлението на общности може да се отнася до опит за сприятеляване, възпитаване, образоване и ангажиране на аудиторията. Ако всеки ден публикувате съдържание в социалните си канали, това означава, че Вие се грижите за Вашата аудитория и полагате усилия за създаване на диалог и това технически Ви превръща в Community manager.

До голяма степен двете дейности да се припокриват, особено в малкия бизнес, който не може да отдели значителен ресурс за управление на социалните мрежи. Тяхното по-добро разбиране обаче ще помогне и за прилагане на силните им страни, така че целите ни да бъдат постигнати.

Що е то Маркетинг в социалните мрежи?

Ще разгледаме разликата между Маркетинг в социалните мрежи и Управление на общности. Често тези две дейности се съвместяват от един човек.

Маркетингът в социалните мрежи е като всеки друг маркетинг – целта на действията е достигане до нови хора, продажба, увеличаване на популярността на бранда, изграждане на добра репутация. Социалните мрежи са просто различно средство – вместо на билборд, щанд или друг физически обект, промотирането се извършва във Facebook, Twitter или други канали.

Стратегиите са различни, но това е така заради спецификите и структурата на социалните мрежи. Когато работим в посока привличане на нови потребители, обикновено искаме от тях да последват страницата ни, за да могат след това да получават известия при промени, да следят съдържанието ни, новините ни. А това от своя страна да ги провокира да вземат решение за покупка или да препоръчат бранда ни.

Маркетингът в социалните мрежи и неговите предимства (спрямо управлението на общността в социалните мрежи):

  • Резултати за по-кратко време. Маркетинг посланията са директни, докато управлението на общността е постоянен и дълъг процес;
  • По-лесно измерими стойности. Резултатите от директните маркетинг усилия са много по-лесно измерими. Проследява се трафикът и неговото количество. Много по-трудно е да се определи до колко една общност е стабилна и лоялна, нали така?
  • Конкретна и ясна посока. За разлика от community management-а, в маркетинга последователите трябва да бъдат провокирани да направят едно нещо – да кликнат върху даден линк и да пристъпят към действие.

Що е то Управление на общности?

Ще разгледаме разликата между Маркетинг в социалните мрежи и Управление на общности. Често тези две дейности се съвместяват от един човек.

Управлението на общността в социалните мрежи се различава от маркетинга и представлява процеса на създаване на общност, която е задружна, лоялна и споделяща. В съвремието това означава привличане на нови хора, достигане до стари и не толкова ангажирани участници, които искаме да върнем обратно към нас, или пък създаване на повече възможности и взаимодействие между сегашните.

А ето и как двете дейности се припокриват – колкото по-сплотена е общността около бранда Ви, колкото по-интересуваща и ангажирана с него е, толкова повече нараства възможността за постигане и на маркетинговите цели. Или иначе казано, изграждането и поддържането на стабилна общност подпомага маркетинговите ни усилия като осигурява симпатиите, които маркетингът лесно превръща в действие.

Управлението на общности и неговите предимства:

  • Задържане на потребители. Управлението на общността е много ценно, защото така се задържат клиенти, които са купили от Вас и са отворени за връзка с бранда Ви.
  • Привличане на потребители. Маркетингът в социалните мрежи сам по себе си не прави много, за да привлече аудитория. Само чрез community management-а можете да се сближите с потребителите си и да я увеличите.
  • Подобряване на репутацията. Community management-ът се фокусира върху изграждането репутацията на бранда Ви, а не просто върху увеличаване на продажбите Ви. Това е плюс в дългосрочен план и особено при настъпване на комуникационна криза. Сама по себе си Кризата е голяма тема и ще я разгледаме съвсем скоро в нова статия.

Този анализ и сравнение на двете дейности – Маркетинг и Управление на общността в социалните мрежи – в никакъв случай не цели да ги противопостави и да Ви помогне да изберете върху кое да съсредоточите усилията си. Напротив! И двете дейности са важни за развитието на Вашия бизнес и брандове. Хубаво е да поверим потребителите си в сигурни ръце, защото колкото по-добре познават ценностите на бранда ни, колкото по-ангажирани са с това, което се случва около нас, толкова по-лоялни клиенти ще бъдат.

Често тези две дейности се съвместяват от един човек.Това, което е важно да знаем е, че изискват различни умения и различен подход.

Ако Ви се струва, че не постигате максимума от възможното, нашият екип ще Ви помогне да изградите доверие. Ще създадем лоялна и удовлетворена общност около Вашия бизнес. Така Вашите потребители ще са склонни да купуват, когато им предложим добра оферта.

Ето ни и нас:  FacebookLinkedInoffice@proper.media.

Източници: www.forbes.com, sproutsocial.com

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *