Николай Карабойчев: Когато си свършиш добре работата, успехът онлайн е гарантиран

Nikolay KaraboychevАко бяхме обикновена маретинг/рекламна агенция, щях да представя Ники така: Николай Карабойчев е основател и CEO на Proper media. Само че не сме.

Ники е част от идейното ядро на Proper media, основен двигател, мълчаливият мислител и човекът, който ни казва какво как да правим в Google (само когато го питаме, а ние винаги го питаме). Задавам му няколко въпроса, за да помогна на Вас да гo опознаете. В процеса осъзнавам, че и аз понаучих нещо ново за него и дори за нас. Извод и бонус съвет: добре е да си говорим, да се питаме, да си разменяме мисли. Винаги. Ежедневно. Така ставаме по-единни и по-добри.

 

Миряна: От кога се занимаваш с онлайн услуги? 

Николай: Занимавам се с онлайн услуги от вече 7 години, но интересите ми в областта са от преди това. Винаги ми е харесвала сферата. Занимавал съм се с всеки аспект на онлайн маркетинга, но сякаш лично на мен най-много ми допадат PPC (Pay Per Click) услугите, SEO и творчеството около web development.

М: Изглежда, че сам си избрал да тръгнеш в тази посока, което предполага, че този бранш те привлича с нещо. Какво е то?

Н: Много ме привлича реалния и измерим резултат от усилията ти.

Когато си свършиш добре работата, успехът е гарантиран и можеш да го видиш.

Няма място за късмет, шанс и други мистики 🙂 В това е изключителното предимство на дигиталния маркетинг и, когато нашите клиенти планират бюджета и рамките на цялостното си маркетинг усилие, ние им даваме възможност да предвидят реално какъв ще бъде резултата накрая.

М: Какво е най-важното, за да е успешен един бизнес онлайн?

Н: Вероятно ще прозвучи клиширано, но най-важното за успеха онлайн е и най-важното за успеха по принцип – добър екип, перфекционизъм, добро позициониране и много, много страст 🙂

М: Поясни, моля…

Н: Важно да е имаш правилните хора, не само като съчетание от талант и умения, но и като допълващи се индивидуалности. Перфекционизмът всъщност е онова, което държи летвата високо и осигурява крайното качество, за да не си тръгне нито един клиент недоволен. Позиционирането е свързано с това да си наясно какво те прави различен и да достигнеш до хората, които имат нужда точно от това. С дигиталния маркетинг повече от всякога това е съвсем възможно и съвсем задължително.

Трябва да забравим за мераците да се харесаме на всички – с това най-много да отблъснем… всички!

А страстта…. Страстта идва отвътре, нямам контрол над нея 🙂

M: Интернет не е ли твърде екзотична дестинация? Всеки бизнес ли може да си позволи онлайн присъствие?

Н: Интернет вече не е екзотичната дестинация, която беше, когато започнах да се занимавам с ‚него’. Мисля, че вече все по голям процент бизнеси осъзнават нуждата от това да са откриваеми и разпознаваеми онлайн. И да, всеки може да си позволи да е в интернет. Не е нужно да е спец. С подходящ партньор всичко е по-лесно и достъпно. Достъпно, не в смисъла на евтино, а напротив – Интернет дава възможност да направиш нещо истински качествено и не на всяка цена скъпо.

Виж още: Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебсайт

М: Когато говорим за нещо толкова „интимно“ като комуникацията на един бизнес, не е ли по-логично тя да идва отвътре? Какви са предимствата и недостатъците на това да повериш комуникацията си на друга фирма?

Н: Тя винаги идва отвътре. В Proper media ние не говорим от името на клиентите си. Комуникираме постоянно с тях, за да можем да усетим и тях и бизнеса им, да напипаме онова, което наричаме духа на компанията. Нашата работа не е само да поднесем някаква информацията на възможно най-голяма аудитория. Работата ни е да достигнем и създадем тази информация заедно с клиента, за да могат и другите да усетят и да се свържат с уникалността на нашия клиент.

Предимствата са много: имаш цял маркетинг екип зад гърба си, който е мотивиран постоянно да мисли за това как да изглеждаш по-добре онлайн. Разполагаш с времето си за своя бизнес и не се разпиляваш в сфери, които са далеч от същността на дейността ти. Има и недостатъци но те произлизат основно от избора на грешна маркетинг агенция: лоша комуникация, неразбиране на целите на фирмата и т.н.

М: От твоя гледна точка, какви са най-големите предизвикателства пред съвременната комуникационна агенция?

Н: Прдизвикателствата идват основно от това, че бранша се развива много бързо и изисква много усилия, да си в час с най-новите и ефективни методи за реклама във всички канали. И това се отнася за всеки един човек от екипа. Но не е непостижимо 🙂

М: А екипът? Как се събира и мотивира екип от способни хора?

Н: Винаги съм залагал на личния пример. Когато гориш в работата си и вярваш в успеха и добрите резултати и екипа вярва и прави най-доброто.

М: Трудно е да се правят бизнес планове в днешно време, особено в този динамично развиващ се бранш, както сам отбеляза. И все пак, как виждаш Proper.media в следващите 5 години?

Н: Съвсем реално смятам, че ако съумеем да съхраним страстта си и превърнем ентусиазма в дисциплина, след 5 години ще сме в топ 5 на агенциите в България и погледът ни ще е насочен отвъд границите на страната. Пожелаваме си го!

Тук разказваме за историята на Proper media и ако искате да научите повече за нас, ще Ви е интересно.

Ако пък имате други въпроси към Ники, пишете му на nikolay@proper.media. Ще Ви е най-полезен по въпроси свързани с Гугъл реклама, таргетиране, релевантност, подбор на ключови думи и готвене (поискайте му рецептата за пиле с броколи, мммм!).

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *