Новият писък в онлайн общуването – Snapchat

Snapchat – функции и ползи от работата с него

Вече сте свикнали да Ви даваме информация за същността на социалните канали, както и полезни съвети за тяхното приложение за малкия бизнес. Тънкости има, но когато има цялостно разбиране относно как дадена социална мрежа функционира, работата с нея придобива друго значение.

Няма как да не сте чули за последната мания в онлайн общуването – Snapchat! Тийновете са луди по мрежата, но не само те! Ако не знаете какво точно представлява Snapchat, не питайте никой, защото ще се изложите. Ето накратко и тихо прошепнато само за Вас!

Snapchat е мобилно приложение, което ни позволява да изпращаме видеа и снимки, които се самоунищожават няколко секунди след като бъдат прегледани.

Snapchat е мобилно приложение, което ни позволява да изпращаме видеа и снимки, които се самоунищожават няколко секунди след като бъдат прегледани.

Snapchat е уникален именно с това – всички снимки и видеоклипове с кратка продължителност изчезват. Към май 2014 г. потребителите на приложението си изпращат 700 милиона snap-ове („snap” се нарича всяко изображение или видео). Днес вече има 150 млн. потребители, които използват Snapchat всеки ден, което надмина потребителите на Twitter.

Поради огромната си популярност, Snapchat веднага привлича вниманието на Facebook, които предлагат 3 млрд. долара, за да придобият приложението. Но един от съоснователите отказва. По-късно Facebook създават подобно приложение (Slingshot), но то не успява да пробие и да измести бялото духче.

Snapchat е насочен предимно към тийнейджъри и възрастни, като минималната възраст е 13 години. Възрастовата група, която използва най-много приложението е между 16-24 години.

Как работи Snapchat?

Основния екран на приложението е обектив, или иначе казано, виждаме се така както се виждаме, когато си правим селфи.

Изтеглянето и създаването на акаунт в Snapchat е безплатно.

В горния ляв ъгъл има икона за превключване на светкавица, а в горния десен ъгъл има бутон за превключване на камерата между предно и задно снимане.

В долния край на екрана има голям кръг, който всъщност е бутонът за правене на снимки. Задържате с пръст върху лицето си, а след това натискате кръга и снимката Ви е готова! След като задържите пръст върху лицето си, ще се появят и различните филтри, които правят формата на главата Ви комична.

В долния десен ъгъл има друга икона, която Ви позволява да създавате истории в приложението. Там можете да гледате видеа, които се заснемат в момента.

Snapchat е мобилно приложение, което ни позволява да изпращаме видеа и снимки, които се самоунищожават няколко секунди след като бъдат прегледани.

Основен жаргон в Snapchat:

Snapchatters: потребителите на Snapchat.

Snaps: изпращаните снимки или видеа.

Story: snap, който можете да излъчвате до последователите на профила си и може да бъде гледан различен брой пъти до 24 часа. Може да се оформи като storytelling.

Scores: Общият брой снимки и видеа, които сте получили/изпратили.

Chat: Съобщенията, които си разменяте с другите.

Here: Допълнително приложение на Snapchat, което позволява да започнете да излъчвате видео в лично съобщение до някого.

 

Snapchat е сред най-бързо растящите компании и има редица предимства за бизнеса.

  1. Излъчване в реално време

Да сме на мястото на събитието, когато то се случва, е много удобно и единственото, от което се нуждаем, е хубава интернет връзка. Така както Фейсбук ни облагодетелства с Live Streaming, така и Snapchat позволява да усетим емоцията от важно за нас събитие, на което не можем да присъстваме физически. Този инструмент е особено полезен и може да се използва за лансиране на продукти, популяризиране на изложения и въобще каквото ни дойде наум.

  1. Предоставяне на ексклузивно съдържание

Всички знаем, че когато се чувстваме специални, нещата изглеждат по съвсем различен начин. А когато заговорим за ексклузивно съдържание, асоциацията винаги ни отвежда към моменти, на които не всеки може да се радва.

Така например някои световни модни марки използват Snapchat (Rebecca Minkoff, Michael Kors), за да покажат на по-широката си аудитория дебютиращите си колекции, преди те да бъдат официално изложени. Тези жестове определено се ценят от потребителите и ги доближават максимално до брандовете, които обичат.

  1. Игри, конкурси, промоции

Разбира се, че и тук е възможно да забавляваме аудиторията си и да ѝ предлагаме различни стимули. Толкова сме свикнали с игрите и промоциите в социалните мрежи, че ще изглежда странно, ако не се провеждат.

Например в Snapchat можем да предложим намаление или друг подарък на тези, които изгледат изцяло Snapchat story или пък направят snap на нашия продукт.

  1. Да заведете аудиторията си във „Вашата кухня”

Да, тук отново говорим за предоставяне на ексклузивно съдържание, но по-скоро е свързано с персонални поводи в компанията ни, споделяне с последователите ни рождени дни, повишение, тиймбилдинги и др. Да покажем човешката страна на бизнеса ни винаги е много важна част от цялостното ни присъствие.

  1. Партньорства с влиятелни и харесвани личности

Партньорствата с т.нар. инфлуенсъри (influencers) винаги могат да ни бъдат полезни. Когато любимият ни блогър, влогър, а защо не и някоя известна личност започнат да говорят за продукт, който използват или услуга, от която са доволни, някак си автоматично ни се иска и ние да ги притежаваме или опитаме.

  Snapchat е мобилно приложение, което ни позволява да изпращаме видеа и снимки, които се самоунищожават няколко секунди след като бъдат прегледани.

 

Тествайте и анализирайте своите социални мрежи, за да разберете какво работи за Вас. Нас любопитството яко ни гризе и нямаме търпение да използваме Snapchat за клиенти и кампании.

Знаем, че не можем да изчерпим темата само с този блогпост, така че ако има друго любопитно на хоризонта за Snapchat, очаквайте ни.

Иначе обичайно сме си в:

Facebook | LinkedIn | office@proper.media

 

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *