Поколението „Милениум“ и как да привлечем вниманието им в Instagram

За да продължим поредицата ни, посветена на Instagram, днес ще обърнем внимание на една конкретна целева група, която се характеризира като непостоянна, любопитна, критична, дори луда. Да, говорим за поколението „Милениум“, (познато още като поколението „Y”) или хората, родени между 1980 и 2000 година. Израснали с бързата промяна в технологиите, милениумите обожават да демонстрират какво правят в социалните мрежи, обичат прожекторите да са насочени към тях и знаят как да привлекат вниманието. Те са истинско предизвикателство за маркетолозите, защото не са фенове на скуката и еднообразието, защото дори те самите създават тенденции.

В Instagram “Милениум” са повече от активни и с право можем да кажем, че превръщат себе си в бранд. Но как да ги привлечем към нашия бранд? Как да им покажем, че ще задоволяваме нуждите им и могат да ни се доверят? Ще се опитаме да очертаем няколко трикчета, които да ни доведат до успех.

Трик 1: Създайте call-to-action, който реално да изисква действие

Едно от най-хубавите неща на Instagram е, че ограничава способността ни да поставяме хиперлинкове в постовете си и така да спамим последователите си. От потребителска гледна точка това е чудесно – да кажем „Не“ на ненужната информация. Маркетолозите обаче, често са на друго мнение. Това затруднява техните опити да генерират трафик към сайтовете си чрез Instagram.

Има трик, който позволява използването на линк: сложете линка в полето “Bio” (или полето, в което сте описали дейността си) в Instagram. Нужно е само да упоменете в публикацията си (видео или изображение) „За повече информация, кликнете на линка в Bio”.

В Instagram милениумите са повече от активни и с право можем да кажем, че превръщат себе си в бранд. Но как да ги привлечем към нашия бранд? Как да им покажем, че ще задоволяваме нуждите им и могат да ни се доверят? Ще се опитаме да очертаем няколко трикчета, които да ни доведат до успех.

Това е чудесна практика, защото всичко, което потребителят трябва да направи, е да кликне два пъти – веднъж на полето “Bio”и веднъж на хиперлинка, който го отвежда в сайта на бранда.

 

Трик 2: Увеличете показванията си чрез call-to-action, разположен в полето за местоположение.

Да поставите линк към сайта си в полето, отредено за местоположение, е чудесна идея. Така призивът Ви за действие ще привлече допълнително внимание. Но внимавайте с този трик. Помнете, че всяко добро нещо става лошо, когато се прекали с него.

 

Трик 3: Привличане на нови последователи.

Тази точка създава най-голямо вълнение и е най-желана. Съществуват два чудесни начина за генериране на нови потребители.

#1 – Последвайте последователите си.

Следете кои са тези, които харесват и коментират постовете Ви. Последвайте тях и тези, които имат сходна на Вашата дейност. Ще видите, че около 10-20% от тях също ще Ви върнат жеста. Това се дължи на любопитството да видим кой ни следва.

#2 – Последвайте профили с релевантни хаштагове.

Вече говорихме за силата на хаштага. Не я забравяйте! Тук принципът е абсолютно същият като в #1 – намерете релевантните хаштагове и последвайте тези, които ги използват.

Трик 4: Добавете празни редове към описанията.

Отегчително ще е за милениумите да четат дълги и неразделени редове като в обикновен, традиционен текст. Това, което можете да направите, е да поствите бели полета (разстояния). Те ще повишат вниманието и ангажираността, също и ще направят надписа по-привлекателен. Поставете и емотикони и знаци, които да разделят текста Ви.

Трик 5: Използвайте съкращаване на линкове, за да измерите действията си.

Дългите линкове никак не са привлекателни, особено за Instаgram. Но използването на софтуер за скъсяването им като goo.gl или bit.ly, или който друг решите, ще Ви помогне да проследите кликовете върху линка, ще Ви позволи да правите сравнения между различните линкове, ще Ви покаже къде се намират кликовете географски.

Трик 6: Говорете на езика на последователите си.

С милениумите разговорите са трудни, защото те са критични и очакват нещо различно от изтърканите фрази „Не пропускайте да купите нашите специални тениски“ и т.н. Не. Трябва да съумеете да им представите търговското послание по готин и забавен начин, така че дори да искат да го споделят, а не просто да го харесат. Как да постигнем това – наблюдавайте какви думи използват и за какво ги използват, дори и в речника им да има жаргонни изрази. Ако ги сложите в редовете си, ще им покажете, че говорите на техния език, съответно – разбирате какво искат и се стремите да ги удовлетворите.

Трик 7: Благодарете на своите потребители.thank-you

В много от социалните мрежи се използва методът да благодарим на тези, които ни следват. Това може да стане чрез текстово съобщение и понякога е досадно всеки да връща благодарност. Как да избегнете това? Просто запишете видео или публикувайте оригинално съдържание до всички и благодарете. Лесно, бързо и с постоянна давност, защото остава в профила Ви и се отнася до нови и стари последователи,  или за всички Ваши фенове.

И ние сме от поколението „Милениум“, и ние търсим креативност сред представянето на услугите, затова се опитваме да се поставяме не само в на мястото на маркетолога, но и на потребителите. Само чрез комбинацията между двете ще бъдем максимално полезни.

Ако милениумите са предизвикателство за Вас, дайте ги смело насам към нас. Знаете къде да ни откриете: Facebook, LinkedInoffice@proper.media.

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *