Няколко безплатни инструмента за пътуващи – приложения и още много емоции

Докато бях в Словакия на тренинг тази пролет, ми се случи авантюристично преживяване (не толкова приятно). Тъкмо слязохме от влака (3 момичета) и задърпахме куфарите към хотела ни, който се намираше на 15 минути пеша, когато се появи мъж и тръгна след нас. Първоначално не се усъмнихме, но след като няколко пъти спирахме, а той заедно с нас, решихме, че ни преследва. Какво можехме да направим? Нямахме номерата на местната полиция, нито пък на някой познат. Извикахме такси и чакахме там, където се бяха събрали малкото останали хора, защото беше 3 часа сутринта. И така, сигурна съм, че и Вие може да изпитате същото…

Пътуванията крият различни изненади. Много дестинации – много емоции, бих казала. Всичко това води със себе си куп други подробности и отговорности като: транспорт, адекватни на климата дрехи, бюджет в необходимата валута, място за отсядане (било то и под небето), места за хранене, забележителности за посещение и много, много забавление. За последното сме сигурни, че ще е налице, само ако предните изброени са организирани и премислени добре.

Това лято, а и през последните почивни дни нашият екип навъртя доста километри. Лично изпробвахме различни дигитални инструменти за организиране. Ако и Вие сте пристрастени към телефоните си като нас, ето как може да ги използвате при следващата си екскурзия.

За да бъде пътуването ни истинско удоволствие, се грижат и много приложения. Какво ни е нужно? Смартфон и… по възможност свободен Wi-Fi достъп. А някои от тях са достъпни и без връзка до интернет.

За да бъде пътуването ни истинско удоволствие, се грижат и много приложения. Какво ни е нужно? Смартфон и… по възможност свободен Wi-Fi достъп. А някои от тях са достъпни и без връзка до интернет.

 

Транспорт до дестинацията

Преди всяко пътуване е необходимо да направим обстоен преглед на възможностите ни за транспорт, цени и време. Как това да стане по-възможно най-бързия и лесен начин? На помощ идват приложения като Google Flights и SkySkanner. Благодарение на тях ще прецените колко бюджет ще Ви е нужен и какъв алтернативен транспорт можете да ползвате.

Запазване на място за приспиване

Проучване се изисква и за мястото на престоя Ви. Често се случва някой да остане излъган от снимките на хостел, хотел или друг вид подслон. Приложения като Orbitz или TripAdvisor позволяват да прочетете ревюта и да разгледате снимки от хора, които вече са били на дадено място. Така поне ще сте сигурни, че изборът Ви е добър.
Няма как да не споменем и гиганта Airbnb. За наша радост на разположение е и безплатно мобилно приложение. Така ще можете да разгледате безброй предложения от различни непознати, които отдават под наем стая, апартамент или друг вид подслон.

Но понякога се случва да закъснеем за резервацията си, поради проблеми с транспорта, и така да загубим предплатеното. Умни глави са помислили и за това – чрез Roomer Travel можете да „продадете” резервацията си на някой, който търси в момента. Така и двете страни са доволни.

Организиране

В едно пътуване винаги има какво да се забрави. Но никой не иска да забравя билет или потвърждаване на регистрация… За по-разсеяните се явява TripIt – помага за свързване с имейл акаунта Ви и автоматично комбинира информацията за пътуването Ви на база на получените имейли. Ще селектира за Вас подробности за полета, хотела, наемане на автомобил, дори и резервация за ресторант. Ако се притеснявате за всичко това, то TripIt е Вашият идеален партньор за съхраняване и организиране на цялата важна информация на едно място.

И като заговорихме за организиране, не трябва да подценяваме времето! Perfect World Clock  Ви показва точният час в страната, която се намирате. Помага да подберете колкото часовници искате и да сте винаги „в час”.

За да бъде пътуването ни истинско удоволствие, се грижат и много приложения. Какво ни е нужно? Смартфон и… по възможност свободен Wi-Fi достъп. А някои от тях са достъпни и без връзка до интернет.

 

Сигурност

За да не ми се случва онова, което ми се случи в Словакия, ще използвам  приложението  TravelSafe. Приложението е прекрасно и съдържа всички необходими номера за спешни случаи – на бърза помощ, полиция, пожарна. Хората, които пътуват до Великобритания, имат достъп до Про версия, която включва и връзка с посолството в случай на загубени или откраднати документи.

Валута

Когато пътуваме в чужбина, извън Европейския съюз, е хубаво да имаме информация за местната валута. Ето две предложения от наличните в пространството за ползване.

XE Currency – това приложение е лесно и използва актуализиране на валутата в реално време. Ползват го над 5 млн. пъти, така че не си и помисляйте да го пропуснете.

Ако пък искате да надградите, разгледайте Converter Plus. Предимствата на това приложение са, че освен валута, можете да превръщате от едно в друго тегло, разстояния, та дори и да смятате процент за бакшиш.

Навигация

На непознато място невинаги се ориентираме лесно. Картите са верни другари, но днес можем да ползваме и тяхната съвременна версия с куп допълнения.

Така например Maps.me и here.com позволява да търсите локации по цял свят, да си изберете регион, а след това да свалите карта, която да използвате и без интернет. Имате опция да стигнете от А до Б без Wi-Fi. Картите на Maps.me дори съдържат детайли, които липсват в Google Maps и именно това е основното предимство на приложението.

Roadtrippers пък Ви очаква за всяка нова дестинация. Задайте маршрут, какво Ви харесва и приложението ще Ви предложи най-доброто по пътя Ви. Ще намери за Вас нестандартни атракции, ресторанти, къмпинги и т.н. Когато нещо привлече вниманието Ви, просто го добавете в списъка си и Roadtrippers ще организира пътуването спрямо него.

Що се отнася за трафика, Waze показва именно това, както и ремонти, полицаи или инциденти на пътя. Можете да видите дори скоростта, с която се движат автомобилите в задръстване. В градовете е познато сред таксиметровите шофьори, но се използва и за магистрали. Но внимавайте – приложението се нуждае постоянно от локацията Ви, а това води до по-бързо падане на батерията.

Туристическа обиколка

Иии, дойде време за приложенията за забавление. Най-добрият начин да опознаете дадена култура е като опитате местната храна, разгледате музеи, посетите традиционни мероприятия. Ето как да направите това:

Viator – ако искате да се вместите в бюджета си, та дори и да спестите, това приложение е идеално за Вас. Ще Ви покаже намаления за мястото, на което се намирате или за следващото такова. Чудесно за идеи какво точно да разгледате и да правите. А цените на офертите варират спрямо града, в който се намирате.

City Guides and Offline Maps by Stay.com – позволява Ви да опознаете нови дестинации, като можете да планирате и пътуването си, да го качите в сайта и да съхраните. Така ще можете да го използвате и без да имате интернет връзка, докато обикаляте дадено място.

За да бъде пътуването ни истинско удоволствие, се грижат и много приложения. Какво ни е нужно? Смартфон и… по възможност свободен Wi-Fi достъп. А някои от тях са достъпни и без връзка до интернет.

Комуникации
В чужда страна сме, но там не говорят английски, а ние – местния език. Ами сега? Всички познават един от продуктите на Google – Google Translate. Можете да го използвате и като направите снимка на текст, а след това приложението Ви показва превод в реално време. И все пак се запасете с разговорник на хартия. Всичко се случва 😉

Сред комуникациите са и пощенските картички. Да, ако се сетим, че има такива.
Touchnote ни напомня по виртуален начин, че можем да поздравим близки и приятели от страната, в която се намираме. Позволява ни да направим кадър, който да превърнем във физическа картичка и да я изпратим срещу $ 1.33- $ 2.99. Единственото, което ни трябва е да изберем снимка и да посочим с нея адреса на получателя. Тя ще бъде принтирана и изпратена от някой до нашите близки. Много яко!

 Архиви за спомен

Ако не си споделил в мрежите, все едно не се е случило. Удоволствие след всяко пътуване, а и по време на него е, лайковете, който „валят” за всяка снимка. Затова запазването на моментите е от особено значение.

Докато телефоните ни могат да заснемат обикновена градска гледка, то понякога техните възможности не са достатъчни, за да предадат дълбочината и красотата например на места като Гранд каньон. Но! Ето какво – Photosynth позволява да направите най-страхотните панорамни снимки. Просто изберете картина, натиснете бутона, а всичко останало ще свърши приложението. То е напълно интегрирано с Фейсбук. Ако пък сте с Android, аналогът за него е Panorama 360.

Когато пътуваме с много приятели и след това споделим изображенията от преживяванията в социалните мрежи, често някой е недоволен от дадена снимка и иска тя да бъде премахната. За да бъдат избегнати подобни случаи и намусени физиономии след това, Tripcast предлага създаване на албум, отбелязване на хора и позволение те да следят всяка една снимка, още преди да е качена. Колко удобно, нали?

Ако пък искате да представите снимките си като разказ или да покажете даден обект от различни ъгли, то задължително трябва да свалите Flipagram. Всичко, което трябва да направите е да изберете любимите си изображения, да ги подредите и да сложите мелодия от смартфона си. Ето че Вашето слайд шоу е готово и чака да бъде споделено.

За да бъде пътуването ни истинско удоволствие, се грижат и много приложения. Какво ни е нужно? Смартфон и… по възможност свободен Wi-Fi достъп. А някои от тях са достъпни и без връзка до интернет.

Готови за път? Вероятно до следващото ни пътуване ще са излезли много други приложения.  И все пак се надяваме да сме Ви били полезни

Изпращайте ги на познатите места: ФейсбукLinkedInoffice@proper.media.

Източници: www.pcmag.com, www.timeout.com

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *