Ретро мотиви в успешни маркетинг (и не само) проекти

Почти никога не дъвча дъвка. Случва ми се само ако съм яла нещо и нямам възможност да си измия зъбите, а отивам на среща или просто искам да се освежа. Тогава избирам от „най-лютите“ дъвки… така, да ме разкиха едно хубаво да си отърся лавата с надежда да се нареди съдържанието в нея и продължаваме напред 🙂

Онзи ден обаче си купих дъвка за балончета – даже няколко си купих. Дъвки Идеал. Веднага си отворих една и заджаваках бодро. Ужасен вкус, твърде голяма, бързо стана твърда и ми разхлопа устата. Но бях много доволна. Днес си ги намерих в джоба – вече смачкани. Снимах ги за нуждите на статията, която четете и налапах още една от иначе гадните дъвки.

Защо? Why? Pourquois?

DSC_1667

Защото ми напомнят за детството – как събирахме стотинки, за да си купим по дъвка, как си разменяхме картинките. Спомням си и за забележките на мама да не мляскам. Тя и сега ми отправя заплахи като види, че си слагам дъвка в устата, но като малка съм отнасяла и шамари. Дъвча си сега, пиша си статията и се чувствам като хлапе, което си играе на магазин с пари от дърветата и кюфтета от кал.

Темата на публикацията ми е РЕТРО – да си кажа направо, понеже от лутане из спомени и емоции, може да не успея да структурирам писанието си ясно. Ретрото винаги е на мода. Ретрото продава. Ако не сте убедени от личния си опит, може би ще се съгласите след като обърнем внимание на причините за това, а и хвърлим око на няколко успешни примера.

В 21-ви първи век повече от всякога купуваме мотивирани от емоция, а не от нужда. Това никак не е новост, но се задълбочава все повече и повече. Помислете само кога за последно купихте нещо, понеже Ви е необходимо и без него не можете? Давайки си сметка за това като потребители, не би трябвало да го пропускаме и като производители и търговци.

Дейл Карнеги в една от най-великите книги за всички времена пише: „Когато общувате с хора, помнете че имате работа не с трезвомислещи същества, а със същества, изтъкани от емоции…“ (Из: „Как да печелим приятели и да влияем на другите“

Ретро мотивите връщат спомени и подбуждат у нас емоции, свързани с детството. Независимо дали сме расли в тежки години, детството винаги носи хубави спомени – за игри, безгрижие, мечти. Всяко нещо, което ни връща към тези емоции, ни е ценно, даже безценно.

Е, ако мога да се върна в детството, макар и за миг само, няма ли да дам 10 стотинки за иначе ужасната дъвка идеал? Дадох. Даже левче дадох – за всички налични цветове на опаковката. И пак ще дам като ми свършат.

Мисля, че е приятно предизвикателство за всеки бизнес да насочи творческата си мисъл в посока ретро и да обмисли включване на елементи от миналото в своя маркетинг.

Оставям настрана примерите, които доказват, че „всичко ново е добре забравено старо“ – най-често в дизайна на дрехи и аксесоари.  В примерите за умишлено пресъздаване на миналото, които намирам без да се задълбочавам в изследване, в повечето случаи компаниите залагат на ретро темите за дизайн на опаковка. Виждам обаче и цели гами от продукти вдъхновени от миналото, а някои направо са върнали от забвение цели продукти във вида, в който са съществували преди 20 – 30 години. Насладете се по-долу на разнообразието:

  • Захар на бучки от „Захарни заводи“ АД – дори не са проявили творчество – само дързост да изкарат отново продукта такъв, какъвто го помним от време оно. Червена точка за смелостта имат от мен!

DSC_1669

  • Дъвките „идеал“, за които вече разказах по-горе. Не знам дали нещо се е променило в състава на самата дъвка, но на мен ми се струва, че всичко си е както преди.
  • Страхотни нови ретро модели на Филипс – тук технологията или същността на продукта със сигурност няма нищо общо с онази от миналото, но дизайнът на продукта копира старите радиа. На снимката: Original radio mini, вдъхновено от легендарното радио на Филипс от 1955, познато като Philetta “254”.

retro phillips

  • Ретро „Загорка“ – поздравления за криейтив екипа на родната пивоварна. Загорка ретро изби всичката конкуренция. Оставям настрана вкусовите ѝ качества, но социалните мрежи бяха залети от снимки на новата стара бутилка „Загорка“. Веднага си спомних как ме пращаха за бира до Хоремаг-а на село с 4 шишенца в мрежеста чантичка и стотинки в джоба за нови бири. Дядо държеше бутилката да е зелена.

zagorka retro

retro photosession

  • Цяла колекцийка USB стикчета с дизайн, който пресъздава съвсем други продукти от миналото, които на времето си са били последен писък на технологиите:

usb

  • Ето и любимият ми пример: родните мебелни къщи NIDO наскоро създадоха цял мебелен бранд, вдъхновен от социалистическия барок, който лъха от кварталите ни. Колекцията се казва Design Apparat и е дело на италианският дизайнер Марко Татарини. Абсолютният ми фаворит в колекцията е ей, това, най- лявото килимче на снимката, по мотиви от… може ли да познаете? Най-отдолу на статията ще напиша откъде идва вдъхновението, за да не развалям удоволствието на онези от вас, които искат да се сетят сами 🙂

DA kilimche

Има безброй примери и няма да ми стигне всичкото време на света да проуча и изброя дори само най-добрите, затова спирам тук.

Целта на тази публикация е да вдъхнови онези от нас, които сме изправени пред предизвикателството да изобретяваме маркетинг кампании да насочим мисълта и проучванията си в посока: ретро! Хората са луди по ретрото и ние ще сме дваж по-дуди (и то в лошия смисъл) ако не се възползваме от това!

Ако вече имате реализиран ретро проект, ще се радвам да го споделите с нас. Ако пък търсите партньор, с който да творите заедно, обадете се, може и да измислим нещо хубаво заедно!

Tel.:024112656

 

<<<А мотивът от килимчето на Design Apparat е от кутията на цигари „Арда“. Якоооо!>>>

arda

 

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *