Съвети за малкия бизнес онлайн: част 4 – блог

Мобилните технологии и социалните мрежи направиха света много по-диалогичен в последните десетина години. Никога досега не сме имали достъп до толкова много хора, с които да общуваме и да създаваме взаимоотношения. Това повишава очакванията към бизнеса и изисква от него да се включи в този поток на диалогичност.

Всеки търговец знае, че хората купуват от хора, които харесват. На първо място хората купуват от хора (не от фирми, компании, отдели и т.н.).

Допреди ерата на интернет и комуникациите, брандовете сякаш се отдалечаваха от хората и бяха заприличали на недостижими институции. За наше щастие, това е вече в миналото. За да запази своята конкурентноспособност, бизнесът заема своето място в социалните мрежи, където води диалог с хората. Остава обаче въпросът как да поддържаме диалога и да изглеждаме професионално.

blog za biznes - kak da pishem, stil, ezik, temi

Думата блог – на английски blog – идва от web log и буквално означава запис/бележка в интернет. В същността си блогът е уебсайт или страница, която функционира като дневник, в който авторът (може и повече от един) публикува актуално съдържание (оттам и терминът бележка/запис – log). Някои блогъри (автори) споделят статии ежедневно, а други веднъж в седмицата или веднъж месечно. Ние от Proper media публикуваме веднъж в седмицата.

Често блог публикациите (статиите) са кратки текстове с линкове или снимки. Нашите статии обикновено са по-дълги и това е защото в момента искаме да сме полезни на собствениците и управители на бизнеси с практични съвети, свързани с онлайн маркетинга.

Блогът дава възможност да демонстрирате характера на своя бизнес, който освен съвкупност от услуги/продукти и процеси, все пак е общност от хора, които имат обща цел и споделят общо ежедневие.  Блогът е чудесна възможност да демонстрирате експертност в сферата на своята дейност и в същото време да покажете човешкото лице на своя бизнес.

Как да създадете блог?

Можете да изберете 2 основни подхода – да направите блога си част от Вашия сайт или да го изнесете отделно. И двата подхода имат свои предимства и недостатъци. В зависимост от целите, които си поставя Вашия блог и двата подхода биха могли да бъдат успешни.

Платформа за Вашия блог

В същността си блогът е уебсайт. Най-добрата платформа, на която можете да го създадете безплатно е WordPress. Ако Вашият сайт вече работи на wordpress, работата Ви е почти свършена.  Можете направо да започвате да създавате нови публикации, да ги организирате в категории и да впечатлявате своите клиенти!

Ако все пак искате да проверите и други опции, може да изпробвате  Blogger, Weebly, Joomla , Drupal, но възможностите им са доста по-ограничени.

Адрес на блога

Ако блогът Ви не е част от сайта, трябва да си регистрирате домейн (име или адрес, URL). Това е уеб адресът, на който се намира Вашият блог. Когато създавах личния си блог, регистрирах адрес www.miryanka.com, после обаче, регистрацията изтече, аз не я поднових (все още неясно защо) и в момента адресът е www.miryanka.wordpress.com. Изглежда много непрофесионално, дълго и неестествено. Ако аз мога да си го позволя за личния ми блог, никога не бих го направила за професионален такъв. Затова съветвам и Вас да си регистрирате хубав домейн. Не е скъпо. Регистри, от които може да си купите името са: register.com, godaddy.com и други, а ако искате разширение .bg ще трябва да минете през Register.BG.

Направете план за списване на блога

Едно от най-трудните неща в списването на блог е да поддържате очакванията на своите читатели с честота и качество на съдържанието. Затова е много важно от самото начало да си отговорите на няколко въпроса:

  1. Колко време в седмицата/месеца можете да посветите на своя блог?
  2. Имате ли информация, която е ценна за Вашата аудитория?
  3. Разполагате ли с човек във Вашия екип, който пише добре?

Ако Вашият бизнес е малка пекарна или ателие за ръчно изработени подаръци, където работят 2-3 човека, вероятно няма да успеете да списвате блога си ежеседмично. Затова по-реалистично е да планирате ежемесечни публикации. Ако не умеете да пишете, но вярвате, че имате интересни теми, които да предложите на своята аудитория, можете да се обърнете към специалист.

Нашият екип например, работи с клиенти, които имат чудесни идеи за споделяне, но не знаят как точно да ги споделят. Например, студио за интериорен дизайн познават тенденциите в обзавеждането, което е изключително любопитна тема за широкия потребител. Нашият екип синтезира информацията в четима статия, преработва я и за споделяне в социалните мрежи, подбира визуално атрактивно съдържание и Voila! – на лице е блогпост, който потребителите четат с интерес, харесват и споделят!

Език и стил на писане в бога

За разлика от сайта, където езикът е строг и професионален, в блога можете да си позволите да използвате изрази, които са част от  ежедневната Ви реч. Всичко с мярка, разбира се. Дългите и сложни изречения са абсолютно забранени. Пишете кратко. Използвайте повече глаголи. Не опитвайте да кажете много неща в едно изречение. Ето, виждате ли как се получава лек за четене текст, с приятен ритъм? J

Теми

Темите в блога трябва да гравитират около сферата на дейност на Вашия бизнес и около живота на Вашата общност. Ето няколко подходящи по вид насоки за публикации:

  • Експертни статии – независимо дали сте производител, търговец или доставчик на услуга, Вие имате ценно знание за сферата, в която работите;
  • Вашата гледна точка по общественоинтересен въпрос – ако горивата поскъпват, ако паднат визите за САЩ, ако падне забраната за пушене на обществени места, вероятно Вашият бизнес би бил засегнат по някакъв начин;
  • Събития в екипа Ви – ходили сте на супервдъхновяващ тиймбилдинг, имате нов колега, родило се е бебе на счетоводителката – все радостни поводи, които вълнуват общността около Вашия бизнес и Ви показват като хора, които се вълнуват от човешки неща;
  • Получили сте награда или участвате в панаир, симпозиум или друго значимо събитие във Вашия бранш – нека всички научат за това;
  • Имате нов партньор – покажете на хората защо това е важно и с какво това ще повиши стойността, която те ще получат!

Ако се чувствате вдъхновени и вече сте убедени, че има какво да разкажете на света, не се бавете: започвайте да пишете!

Още по темата:

Съвети за малкия бизнес онлайн: част 3 – Страница на бизнеса Ви във Facebook

Съвети за малкия бизнес онлайн: част 2 – Google

Съвети за малкия бизнес онлайн: част 1 – уебсайт

Ако имате нужда от консултация или просто искате да поверите списването на Вашия блог на професионалист, обадете се, пишете, питайте, ще отговорим: 024112656, office@proper.media. Ще обсъдим с Вас нуждите Ви и заедно ще намерим най-доброто решение!

Не пропускайте следващите съвети от екипа на Proper media – последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/ProperMediaBG  и LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/proper-media-ltd-?trk=biz-companies-cym

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *