Съвети за малкия бизнес онлайн: част 5 – Instagram

След като Ви запознахме с важността на уебсайт, блог, facebook страница и реклама в Google за присъствието на бизнеса Ви онлайн, дойде ред и на още един полезен канал.

Социалната мрежа Instagram постоянно набира скорост, а това става повод и за все по-масовата ѝ употреба като канал за популяризиране на различни бизнеси и ангажиране на аудиторията им. Обръщаме специално внимание на Instagram, защото в България не използваме потенциала му. Някои брандове развиват профилите си там, но те все още са прекалено малък брой, за да заявим, че Instagram е наложен.

Малко за историята на Instagram

Основан е през 2010 година и това, което дава на потребителя, е споделяне на готини моменти на мига. Промяната, която налага, се състои в превръщането на фотографията във форма на споделена комуникация. Изпълнителният директор и съосновател Кевин Систром преминава през няколко предизвикателства преди да стартира развитието на Instagram заедно с Майк Кригер. Facebook купува Instagram през 2012 година, а оттам-нататък единственото, което се случва, е растеж и нови и нови потребители.

За да се върнем към ползите за бизнеса, ето няколко полезни съвета, които можете да приложите.

instagram1

Instagram for Business

Следете блога на Instagram, който обръща специално внимание на бизнес частта и как да сме ефективни. От социалната мрежа създават този блог, защото интересът на брандовете към Instagram нараства, дори за някои от тях става необходимост. Instagram for Business предлага съвети, примери, камери за заснемане и новини за платформата.

 

Редуване на забавни снимки с тези от дейността Ви

Както навсякъде, балансът е важен и тук. А той се намира чрез опитване. Следете ангажираността на последователите си и проследявайте какъв тип снимки ги вълнуват най-много.

Създаване на последователи

Използвайте популярни хаштагове, които да Ви правят видими при търсенето по дадена тема. Освен това, особено полезно се явява харесването на снимките и следенето на други брандове или хора, които ползват същите хаштагове. Свържете своя       Instagram профила с facebook, за да обедините последователите си.

Видео

Видеата в Instagram набират все по-голяма популярност. Дълги са 15 секунди, имат страхотни филтри, могат да се редактират като дължина. Ако сте производител, не се колебайте да заснемете видео и да покажете как се случват нещата зад кулисите. На Вас може да ви е писнало да гледате как се налива бира в бутилките, но това не е така за останалата част от света.

Съвсем скоро Instagram въведе нова функция и за своята десктоп версия – интегриране на видеа. Тъй като никога не се знае кой ще попадне на споделянията ни, добро решение е интегрирането на Instagram видеата в сайта или блога ни. Така ще увеличим достигането до нови хора и въвличането им в това, което правим.

Последвайте тези, които са Ви последвали

Хората, които следваме в социалните мрежи са тези, които могат да тласнат бранда ни напред и да ни доведат нови фенове. Затова е хубаво да последваме всеки нов последовател. За съжаление не всички брандове се съобразяват с това и забравят, че аудиторията е тази, която определя колко бързо ще станат популярни.

Създайте стратегия в Instagram, която да включва: важни хора, които да последваме (influencers), брандове и изграждане на взаимоотношения с тях. Така шансът да бъдем забелязани става по-голям.

instagram1

Изграждане на план за публикации

Заблуда е, че всеки ден трябва да се публикува в Instagram. Самият поток на новини там все още не тече толкова бързо, колкото тече във Facebook. Ако се публикува много, е възможно да се получи насищане само с наши новини и това да отблъсне аудиторията ни. Планирайте публикациите си, така че да са еднакво отдалечени една от друга в ритъм, който подхожда на бизнеса Ви.

Анализиране

Следете какво харесват Вашите последователи и им предлагайте повече от него.

НО! Не забравяйте за професионализма и целите, които гоните. Не оставяйте публикациите си изцяло на желанията на потребителите и не позволявайте акаунтът Ви да се превърне в споделяне на вицове и котки.

Никой няма полза от поддържане на профил с хиляди последователи, които никога няма да можем да превърнем в клиенти!

Използване на приложения

Различни приложения ни позволяват да принтираме изображения от Instagram, да търсим по ключови думи, да се абонираме за Instagram профили чрез имейл, да сваляме снимки оттам в отделен архив и много други. Всичко това ще обогати маркетинг стратегията ни и ще ни помогне да сме още по-привлекателни.

Вдъхновяване на потребителите

Публикувайте снимки, които са пряко свързани с бизнеса Ви или потенциалните Ви клиенти. За най-добър пример могат да бъдат дадени брандове в хранителната индустрия. Изкушаващи плата, приготвяне на храна, а след това – доволни потребители и всичко това показано в Instagram.

За по-голям ефект организирайте надпревара за най-добра снимка. Тогава Instagram се превръща не само в начин на изразяване, но и би донесъл награда на някого. Затова от значение е предоставянето на възможност за изява.

food-instagram

 

Instagram е чудесен канал за комуникация с потребителите ни, а тази статия представя много малка част от неговите специфики и предимства. Затова си запазваме правото да допълваме картината с още материали. И искрено се надяваме да можем да сме полезни с ползотворното използване на тази социална мрежа. Ако искате да сте сред бизнесите, употребяващи Instagram, ние сме насреща за въпроси и идеи!

Все още нямаме Instagram профил, но можете да ни откриете тук: FacebookLinkedInoffice@proper.media.

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *