Социалните мрежи ли са новият ключ към оптимизацията за търсещи машини (SEO)?

И така, SEO (Search Engine Optimization) или на чист български език „оптимизация за търсещи машини/устройства”, e процесът, чрез който Вашият сайт се изкачва напред в търсенето в Google, Bing и други. Отнася се до всичко, което ще помогне на сайта Ви да се появява на предни позиции в търсачките.
Ползите от SEO са много и далеч не смятаме, че с няколко разгледани точки, ще разнищим докрай въпроса.

Ако трябва да направим малко обобщение, то бихме посочили, че добрата оптимизация е нужна за:
– предни позиции в търсачката на Google;
– повече трафик на сайта Ви;
– въвличане и ангажиране на целевата Ви аудитория;
– изграждане на доверие;
– утвърждаване на бизнеса/ бранда Ви.
Най-вероятно много пъти сте чували това, но грижейки се за онлайн комуникациите, няма как да не подчертаем – важна част са социалните мрежи. Те вървят ръка за ръка с оптимизацията (SEO).
Основният въпрос, който ни вълнува в случая е как да направим тази комбинация работеща и успешна. За да отговорим, без значение дали въпросът Ви се вижда с повишена трудност или не, ще започнем от кота „0”.
Съществуват различни стратегии и техники, чрез които видимостта на сайта Ви може да се повиши, но стабилната поддръжка и управление на социалните мрежи е един от най-важните компоненти. Колкото по-осезаемо е присъствието на дейността Ви в мрежите, толкова по-лесно откриваеми ще сте за потребителите.
С удоволствие подбрахме няколко полезни съвета, които ще Ви донесат трафик и буквално ще изстрелят сайта Ви напред.

Социалните мрежи ли са новият ключ към оптимизацията за търсещи машини (SEO)?

J6-Design

#Споделянето на съдържание спомага изграждането на връзка между линковете (т.нар. link-building)
Външните линкове са решаващи за разпознаването на сайта Ви от търсещите устройства като надежден и ценен ресурс. Също така са начин хората да искат и да споделят съдържанието, което представяте. Затова работете върху създаването на интересни и полезни четива, които потребителите да покажат на социалното си обкръжение в мрежите. Започнете със споделяне по определен график чрез Вашите социални профили. Бъдете деен участник в дадената онлайн общност и споделяйте съдържание лично на по-влиятелните сред потребителите.

#Google + Twitter
По-рано тази година Google и Twitter създадоха партньорство, благодарение на което Google получава достъп до каналите на Twitter и туитовете. Оттогава е по-вероятно резултатите от търсенето в Google да включват туитове и новини от реалното време, особено тези, които имат хаштаг, голяма популярност или са тренд в момента в Twitter. Ако нямате Twitter акаунт, по-добре си създайте веднага. Google тепърва ще възнаграждава всички с ангажиращи и радващи се на качествени последователи профили в тази социална мрежа.

#Хаштагове = нови ключови думи
Хаштаговете могат да функционират като ключови думи, особено когато става въпрос за партньорство от ранга Google – Twitter. Ключовите думи са определящи за оптимизацията, но в социалните мрежи хаштаговете са начин за развитие и изкачване в ранкинга. Хаштагът прави съдържанието Ви откриваемо много по-бързо, било то в Instagram или Facebook. A колкото по-лесно съдържанието Ви се показва, толкова по-напред ще се появявате при търсене в Google. Ако целта на социалните мрежи е да бъде част от глобалното общуване, независимо дали темата е релевантна на бизнеса Ви, хаштаговете са най-лесният начин да бъдете забелязани.

#Броят на последователите има значение
В допълнение към предишните две точки е и броят на Вашите фенове. Те Ви помагат не само със споделяне на съдържанието Ви и link-building-а, но броят им оказва влияние в алгоритъма на Google. Нещо повече – фалшиви и купени фенове няма да Ви помогнат, защото Google може да измери качеството им. И докато не съберете огромно количество от порядъка на 3 хил. последователи, то не си заслужава да изразходвате потенциала си и за 100 такива. Бавно, но сигурно, добрите практики в социалните мрежи като полезно съдържание, въвличане на потребителите, чатене и „разговори” в Twitter, адекватно време на публикуване и често споделяне, ще Ви помогнат да изградите база от последователи.

#Социалните канали са новият Google
Колкото по-интегрирани стават социалните мрежи към мобилните технологии и вечно свързания ни онлайн живот, то толкова повече потребителите ще прибягват към мрежите, за да намерят това, което им трябва. Сега, веднага когато искаме да потърсим дадено видео за помощ в нещо, се отправяме към YouTube. Или пък, когато се интересуваме от последни модни тенденции, обръщаме поглед към Instagram. Ако си изградите присъствие в тези социални мрежи, си подсигурявате откриване от потребителите, независимо от това какво устройство използват те.

#Местен бизнес и изграждане на общност
На последно място, но не и по значение, ако сте бизнес, който търси локално развитие, социалните мрежи могат да Ви осигурят ключов трафик. Местни бизнеси със силно ангажирана общност биха се изкачили на върхови позиции при търсене, така че се уверявайте постоянно, че взаимодействате с аудиторията си. Сега ще попитате „Как?” Има няколко метода за това:
– Уверете се, че профилите ви във всички социални мрежи имат посочен точния Ви адрес и локация на картата;
– Организирайте събития;
– Споделяйте снимки на Ваши клиенти и ги отбелязвайте в тях (или стимулирайте тях да се отбелязват)
Предлагайте намаления и стимули;
Не забравяйте да благодарите на своите местни потребители. Няма да повярвате каква сила има едно семпло „благодаря, че избрахте нас”. В допълнение на всичко това, изградете доверие с други локални бизнеси, споделяйте информацията един на друг, обменяйте клиенти като предлагате намаления и ваучери и използвайте препоръки.
Социалните мрежи са сила. И то такава, която продължава да набира скорост и да ни ангажира. Работата със социалните мрежи включва експерименти и постоянно развитие.
Ако се чудите как да подобрите оптимизацията си именно чрез мрежите, Ви препоръчваме да последвате Proper media във Facebook и LinkedIn. Ние използваме активно социалните си профили, за да Ви даваме ценни съвети и други ресурси, които ще помогнат на бизнеса Ви да заблести в онлайн пространството!

 
Източници: www.socialmediatoday.com, forbes.com, www.informaticsinc.com

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *