User-generated content – от потребителите с любов в Instagram

User-generated content и как да се възползваме от него

Instagram, Instagram, Instagram. Не един или два пъти сме разказвали за важността на тази социална мрежа и как помага на бизнеса да се развива.
Няма да спрем да Ви даваме информация за Instagram, особено сега, когато е хипер актуален и все повече брандове обръщат поглед към споделяне на съдържанието си и реклама там.

UGC има основополагащо значение за брандовете заради изграждането на ангажирана общност чрез съдържание, което аудиторията обича.

Сигурно сте попадали на профили, които имат хиляди последователи или на такива, които споделят постоянно от креативни по-креативни снимки.  За social media маркетолозите готините изображения са на първо място и това няма как да не е така, защото именно те карат потребителите да обърнат внимание, да се вдъхновят, да следят с интерес съдържанието ни.

Успехите на много от брандовете се дължат не на кого да е, а на самата аудитория. ДА! Аудиторията знае истината, а бизнесът трябва да се възползва от съдържанието, което тя генерира.

Стратегията за достигане до нови последователи се корени в User Generated Content (съдържание, генерирано от потребителите), или на чист маркетоложки език – UGC.

UGC е във всички форми и размери. От споделяне на потребителските снимки до фото конкурси, от ревюта на продукти до ревюта на компании, много от брандовете ескпериментират със съдържанието под една или друга форма.

Най-семпло обяснено – ползата от UGC за бизнеса е, че той може да избира най-доброто съществуващо съдържание и да дава гласност на автора му. Така и двете страни са доволни.

След солидно проучване сред Instagram профилите и social media маркетолозите, колегата Brian Peters от Buffer, решава да приложи на практика UGC в Buffer и да анализира резултатите.

В рамките на три месеца от датата на прилагане на UGC кампанията в Instagram, профилът им нараства с 60% – от 5850 на 9400 последователи.

Защо UGC е важно за брандовете?

UGC има основополагащо значение за брандовете поради две причини. Първата от тях е изграждането на жизнена и ангажирана общност чрез съдържание, което аудиторията обича, а втората – адаптиране към новите поколения, чието влияние започваме да виждаме.

Изграждане на ангажирана аудитория

UGC има основополагащо значение за брандовете заради изграждането на ангажирана общност чрез съдържание, което аудиторията обича.

Социалните мрежи са врата, която позволява на брандовете да се свързват автентично с аудиторията. Чрез използването на UGC брандовете дават на реалните потребители възможност да разкажат истински истории – нещо, което може да липсва от съдържанието на марката.

По този начин брандовете естествено приемат ролята на навигатор, умело ръководещ потребителското пътуване.

Според изследване на маркетинг стартъпа Crowdtap и глобалната компания за проучвания Ipsos, поколението „милениум” и другите поколения се доверяват с 50% повече на UGC в сравнение с други видове медии. UGC е наистина завладяващо, защото създателят няма скрит мотив, а просто иска да се включи в дигиталния диалог.

Как да сме гъвкави спрямо поколението „милениум”?

Към 2017-та, милениумите, които в момента са по средата на тийнеджърските си години до към 30-та си годишнина, ще бъдат с най-влиятелна покупателна възможност в сравнение с останалите поколения. Има две проучвания, които показват интересни резултати:

– 84% от милениумите казват, че UGC за компаниите има най-голямо значение за тях, когато трябва да си купят нещо;

– 43% от хората са по-склонни да си купят нов продукт, когато са научили за него от социалните мрежи или от приятели и семейство.

UGC има огромната сила да влияе на вземането на решение за покупка.

Разгледайте инфографиката от Crowdtap:

Няколко кратки стъпки за създаване на UGC:

  1. Определете гледната точка на Вашето съдържание

Най-якото нещо на UGC е, че можете да се възползвате по много и различни начини от него. Ето защо е хубаво първо да решите какво бихте искали да се отрази за бранда Ви. Разбира се, това може и да се промени с течение на времето, ако откриете други неща, които аудиторията Ви обича. Или с други думи – трябва да подберете всеки детайл, който искате да се появи за Вашия бранд, фирмена култура, продукт.

И не забравяйте, че като бранд, Вие сте навигаторът.  А за да се справите по-добре, може да използвате и няколко насочващи въпроса като:

  • Кое прави Вашият продукт или бранд уникални?
  • Кое прави Вашата организационна култура уникална?
  • Кой е идеалният начин, по който желаете потребителите да възприемат Вашия продукт или бранд?
  • Какви завладяващи истории имат да разкажат Вашите потребители?
  • Кой е най-завладяващият и красив начин, по който можете да представите Вашия продукт или бранд?

UGC има основополагащо значение за брандовете заради изграждането на ангажирана общност чрез съдържание, което аудиторията обича.

  1. Намерете най-доброто съдържание

Има две общи заблуди по отношение на UGC. Едната от тях е, че е трудно да се намери такова съдържание, а втората е, че само големи и развити брандове с много последователи са способни да използват UGC.

Начини за стимулиране на потребителите за генериране на съдържание са провеждане на игри в социалните мрежи или целенасочено търсене на съдържание чрез хаштагове.

  1. Игрите

Хората обичат да споделят собственото си съдържание и обичат награди…Нали? Е, комбинацията от тези две неща ще спомогне да се сдобиете с UGC. Просто съставете игра, провокирайте аудиторията си да споделя снимки, идеи и т. н., изтеглете победител и всички ще са доволни.

Начин за споделяне на съдържание, което можете да следите в Instagram, е използването на хаштаг. Просто създайте такъв, който да съдържа името на бранда Ви или да се асоциира пряко с Вас.

Друг вид игра е конкурс за изображения и тагване на приятел, който да продължи в играта по същия начин. Така се получава последователност, потребителите споделят изображение в профила си с Вашия хаштаг, а в коментар отбелязват следващия.

След като се сдобиете с UGC, дори и не чрез игри и конкурси, ако попаднете на снимка с продукта Ви, бранда Ви, можете съвсем спокойно да напишете няколко реда на притежателя. Похвалете го и го попитайте дали има нещо против да споделите снимката, като разбира се, ще отбележите профила му и ще напишете, че той е авторът.

 

Ако искате да приложите този подход в Instagram, можете да се обърнете към нас:

Фейсбук | LinkedInoffice@proper.media.

 

Източник: entrepreneur.com

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *